Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія12 червня – П'ятидесятниця: прикмети та звичаї на Трійцю

12 червня – П’ятидесятниця: прикмети та звичаї на Трійцю

Этот материал также доступен на русском языке
Завтра християни відзначать Трійцю - одне з найважливіших християнських свят на рік. Цей день також називають Зеленим святом або П'ятидесятницею, оскільки він святкується через 50 днів після Великодня. Наші пращури завжди приділяли велике значення цьому дню, і присвятили Трійці безліч обрядів.

Обряди та ритуали на Трійцю

Наші пращури у цей день спостерігали за травою і квітами, плели вінки. Букети трав часто освячували в церкві і приносили в будинок, сарай або хлів для захисту від злих сил. Зеленими гілками прикрашали будинок та обідній стіл.

Важливо відзначити, що церква несхвально ставиться до будь-яких ворожінь та містичних ритуалів, і вважає їх єрессю. Однак для прихильників обрядів існує багато цікавих звичаїв на це свято.

  • Ворожіння на заміжжя. Незаміжня дівчина крутиться навколо осі і потім падає в траву. В який бік вона впаде головою – там живе її наречений.
  • Незаміжні дівчата кидають чайні ложки у гілки берези. Чия ложка впаде на землю, а не застрягне у гілках, та дівчина раніше за інших вийде заміж.
  • З листя клена та гілок виготовляють опудало зозулі і пускають плисти річкою. Чия зозуля далі за всіх пропливе, та й вийде першою заміж.
  • З гілок берези та диких квітів плетуть вінок. Якщо він зав’яне за тиждень – людині варто очікувати хвороби, а якщо залишиться зеленою – здоров’я буде міцним.

Які трави мають бути в букеті на Трійцю?

За старих часів на Трійцю люди збирали трави, оскільки вірили, що вони мають цілющу силу, а освячені букети могли захистити будинки від пожежі, хвороб та злиднів. Кожна рослина має своє призначення. На Трійцю збирають пижмо, чебрець, м’яту, аїр та мелісу.

Полин треба повісити над дверима, що не пускати темні сили у будинок. Стебла лепехи розкидають по підлозі. Пижмо та любисток захистять від злих сил та пристріту, а чебрецем жінки прикрашали свій одяг, бо мріяли про щасливий та міцний шлюб.

Народні прикмети на Трійцю

  • Якщо ворона часто каркає, то варто очікувати поганих новин.
  • Намокнути під дощем цього дня – до багатства.
  • Гроза сьогодні віщує поганий урожай зерна.
  • Дощ сьогодні – до спекотного літа.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні