Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВчені розповіли про користь відмови від телевізора для серця людини

Вчені розповіли про користь відмови від телевізора для серця людини

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені дійшли висновку, що ішемічна хвороба серця частіше розвивається у тих, хто дивиться телевізор щонайменше чотири години на день.

Ішемічна хвороба серця (ІХС) характеризується абсолютним чи відносним порушенням кровопостачання міокарда внаслідок коронарних артерій. За даними Британського фонду серця, ІХС – одна з провідних причин смерті у Сполученому Королівстві, пише сайт Naked science.

Факторів ризику розвитку ішемічну хворобу серця багато. Насамперед це вік, стать (вважається, що чоловіки більше схильні до захворювання), період менопаузи у жінок, спадковість, дисліпідемія, підвищений артеріальний тиск, куріння, зайва вага, цукровий діабет, малорухливий спосіб життя, сильний стрес, неправильне харчування і так далі.

Вчені з Кембриджського університету (Великобританія) та Гонконгу проаналізували 373 026 британців, дані про яких взяли зі сховища медичної та генетичної інформації UK Biobank. На момент первинного огляду ні в кого з них ІХС не було. Але до осені минулого року випадків ішемічної хвороби серця було вже 9185. Свої висновки вчені представили в журналі BMC Medicine.

Щоб відкинути перераховані вище фактори ризику ІХС, дослідники зробили поправки на підлогу, вік, вагу, сімейний анамнез, шкідливі звички, наявність супутніх захворювань та інші причини.

В результаті вони дійшли висновку, що ІХС частіше розвивається у тих, хто дивиться телевізор як мінімум чотири години на день, у порівнянні з тими, хто відводить на це максимум годину. Ризик розвитку ішемічної хвороби серця в останніх був нижчим на 16 відсотків, а у тих, хто проводив перед екраном дві-три години щодня, — на шість.

Вчені підрахували, що загалом перегляд ТБ менше однієї години на день здатний запобігти 10,9 відсоткам випадків розвитку ІХС. На думку дослідників, цей фактор має бути визнаний одним із ключових у виникненні ішемічної хвороби серця. Цікаво, що зв’язку між тим, скільки часу людина проводить за комп’ютером, та ризиком ІХС, вчені не виявили.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні