Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗвільнення з роботи під час війни: озвучено нові підстави

Звільнення з роботи під час війни: озвучено нові підстави

Этот материал также доступен на русском языке
Ринок праці останніми роками зазнає кризи, а зараз під час війни – ситуація ще більше погіршилася. Так, для звільнення не потрібно подавати заяву фізично, зробити це можна дистанційно.

На порталі “Безкоштовна правова допомога” пояснили , наскільки це законно.

Нові зміни у законодавстві

На час воєнного стану у трудовому законодавство запровадили деякі зміни, проте, як і раніше, звільнитися можна такими способами:

  • через розірвання трудового договору з ініціативи працівника;
  • за згодою сторін;
  • у зв’язку із закінченням терміну дії трудового договору;
  • щодо розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у разі змін в організації виробництва та праці.

Наразі працівникам не потрібно попереджати роботодавців за 2 тижні про бажання звільнитися. Винятки лише ті, хто залучений до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. І також працівники, залучені до робіт на об’єктах, які належать до критичної інфраструктури в районах, де ведуться бойові дії.

Зате у роботодавців повністю розв’язані руки, вони можуть звільнити будь-яку людину, якщо вона непрацездатна, або навіть коли перебуває у відпустці (виняток лише відпустка у зв’язку з вагітністю та догляд за дітьми до 3 років).

Чи можна звільняти людей електронною поштою?

“Відповідно до частини третьої статті 29 КЗпП ознайомлення працівників із наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі коштів електронного зв’язку”, – зазначають юристи.

Якщо роботодавець і працівник обмінялися електронними документами, це вважається підтвердженням, що обидві сторони з цими документами ознайомилися.

Наприклад, один із варіантів, як може статися такий обмін і власне, звільнення:

  • працівник має кваліфікований електронний підпис (КЕП), яким підписує будь-яку заяву, у тому числі про звільнення та надсилає її роботодавцю;
  • у відповідь роботодавець надсилає працівникові наказ, підписаний, зокрема з використанням КЕП.

Проте дуже важливо, щоб така процедура була прописана в актах організації , звідки у такий спосіб звільняється працівник

Якщо немає КЕП, то обмін документами може відбутися електронною поштою або месенджерами. Але потім організація має створити протокол, у якому обов’язково має бути інформація, затверджена цим порядком .

Нові підстави для звільнення

В Україні розширили перелік підстав для звільнення працівників під час війни.

Серед яких – неможливість забезпечувати умови праці через знищення майна внаслідок бойових дій. На додаток до цього запроваджується спеціальна процедура звільнення таких працівників. Про це йдеться у проекті закону №7251.

Також там зазначено ще одну додаткову підставу для розірвання трудового договору. Відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні