Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКого можуть залучити до суспільно корисних робіт під час війни – пояснення...

Кого можуть залучити до суспільно корисних робіт під час війни – пояснення Держпраці

Этот материал также доступен на русском языке
Під час воєнного стану працівників можуть залучати до суспільно корисних робіт.

В Управлінні Держпраці на Черкащині роз’яснили порядок оформлення працівників, залучених до трудової повинності або суспільно корисних робіт.

Частиною третьою статті 20 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX передбачено, що у процесі трудової діяльності осіб, щодо яких запроваджено трудову повинность, забезпечується дотримання таких стандартів, як мінімальна зарплата, мінімальний термін відпустки та час відпочинку між змінами, максимальний робочий час, облік стану здоров’я особи тощо.

На час залучення працюючої особи до виконання трудової повинності поза місцем її роботи за трудовим договором по ньому після закінчення виконання таких робіт зберігається відповідне робоче місце (посада).

Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах військового стану затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2011 р. № 753 (далі – Порядок № 753 ).

Дія Порядку № 753 поширюється, зокрема, на військове командування, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи та організації незалежно від форми власності (далі – підприємства).

Що таке суспільно корисні роботи?

Суспільно корисними роботами є різні види тимчасової трудової діяльності працездатних осіб в умовах військового стану, що проводяться для виконання робіт, що мають оборонний характер, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та військового характеру, що виникли в період військового стану, та їх наслідків, задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань та сил цивільного захисту, забезпечення функціонування національної економіки та системи забезпечення життєдіяльності населення, а також не можуть бути пов’язані з підприємництвом чи іншою діяльністю, спрямованою на отримання прибутку, і до яких належать роботи та послуги, не вимагають, як правило, спеціальної професійної підготовки

Рішення про залучення працездатних осіб до виконання суспільно корисних робіт, яке повідомляється населенню через засоби масової інформації, приймає військове командування разом із місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а якщо це неможливо, самостійно.

Хто може залучатися до суспільно корисних робіт?

До суспільно корисних робіт залучаються працездатні особи, зокрема особи, які не підлягають призову на військову службу, які за віком та станом здоров’я не мають обмежень на роботу в умовах військового стану (крім працездатних осіб, залучених до роботи в оборонній сфері) та сфері забезпечення життєдіяльності населення та заброньовані за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер ), а саме:

– безробітні та інші незайняті особи;

– працівники функціонуючих в умовах військового стану підприємств (за погодженням з їх керівниками), не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу позаштатних (невоенізованих) формувань цивільного захисту – у порядку переведення;

– Особи, зайняті в особистому селянському господарстві;

– студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;

– Особи, що забезпечують себе роботою самостійно.

З кожним із зазначених осіб укладається терміновий трудовий договір.

Забороняється залучати до суспільно корисних робіт малолітніх дітей та дітей віком від 14 до 15 років, жінок, які мають дітей віком до трьох років, а також вагітних жінок у разі, якщо виконання таких робіт може негативно вплинути на стан їхнього здоров’я.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні