Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 25 травня – Міжнародний день зниклих безвісти дітей

Цей день в історії: 25 травня – Міжнародний день зниклих безвісти дітей

Этот материал также доступен на русском языке
25 травня відзначають День визволення Африки, День зниклих безвісти дітей, Міжнародний день героїв боротьби з тоталітаризмом, Всесвітній день щитовидної залози, День філолога, День Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації.

День визволення Африки

День Африки – це щорічне свято, яке відзначається 25 травня. Він приурочений дню заснування Організації Африканської Єдності (ОАЄ), яка відбулася 25 травня 1963 року в Аддіс-Абебі, Ефіопія.

У 2002 році ОАЕ була перейменована на Африканський Союз, і цей день став символом єдності Африки.

Міжнародний день зниклих безвісти

25 травня з 2002 року у світі відзначають Міжнародний день зниклих безвісти дітей. Сьогодні проблема зникнення дітей стосується кожної країни світу, зокрема України.

Історія цього дня розпочалася із США. Цього дня 1979 року зник 6-річний школяр Евіан Пейтс. Його шукав увесь світ і справа набула широкого резонансу, але хлопчика так і не знайшли.

Офіційний символ цього дня – зображення квітки незабудки, а його мета – привернути увагу громадськості до пошуку дітей, які зникли безвісти, а також висвітлення проблематики насильства над дітьми.

За даними Національної поліції України, близько 90% зниклих дітей вдається знайти протягом першої доби. Але в іншому випадку існує висока ймовірність того, що дитина стала жертвою насильства чи злочину.

Всесвітній день щитоподібної залози

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я захворювання щитоподібної залози серед ендокринних порушень займають 2 місце після цукрового діабету. Понад 665 млн чоловік у світі мають ендемічний зоб або страждають на інші тироїдні патології; півтора мільярди людей стикаються з ризиком розвитку йододефіцитних захворювань. При цьому відповідно до тієї ж статистики приріст числа захворювань щитоподібної залози у світі становить 5% на рік.

День філолога

25 травня своє професійне свято в Україні святкують філологи. Це свято вчителів та викладачів у галузі мови та літератури, бібліотекарів, лінгвістів, літературознавців, перекладачів-філологів та всіх, хто має філологічну освіту.

Філологи займаються сферою знань, яка вивчає духовну культуру суспільства, на основі змісту, мовного аналізу та існуючих стилів текстів, написаних суспільством.

День Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації

День Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації – свято, яке відзначається в Україні 25 травня. Він запроваджений 29 квітня 2021 року указом президента Зеленського.

Служба є державним органом, який призначений для забезпечення функціонування та розвитку державної системи урядового зв’язку, Національної системи конфіденційного зв’язку, формування та реалізації державної політики у сферах технічного та криптографічного захисту інформації, кіберзахисту, телекомунікацій, користування радіочастотним ресурсом України, поштового зв’язку, зв’язку спеціального призначення урядового фельд’єгерського зв’язку, а також інших завдань відповідно до закону.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні