Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи можна відрізнити звичайний нежить від алергічного?

Чи можна відрізнити звичайний нежить від алергічного?

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читачки: «Наприкінці весни кілька років поспіль у мене починався нежить, який погано лікувався. Гадаю, що це алергічний риніт. Чим він відрізняється від звичайного нежитю?»

Відповідає алерголог Тетяна Бондаренко:

– Якщо у вас сезонний алергічний риніт, то він виникає у певну пору року, коли починають цвісти якісь рослини. Погіршення стану спостерігається у спекотну вітряну погоду, а в сирі дощові дні, коли концентрація пилку в повітрі знижується, більшість хворих відчувають полегшення.

Але алергічний нежить може тривати і цілий рік. Зазвичай це відбувається, коли людина постійно зустрічається з такими подразниками, як цвіль, шерсть тварин, побутова хімія.

Алергічний нежить супроводжується чханням та рясними рідкими виділеннями з носа. При застуді людина теж чхає, але рідше, а виділення густіші. Якщо приєднується бактеріальна інфекція, то слиз стає жовтуватого і зеленого кольору. При нежитю, спричиненому алергією, температура якщо й підвищується, то трохи – до 37-37,1 градуса.

Також алергічний риніт часто поєднується з іншими проявами алергії – свербінням слизової оболонки та шкіри, рясним виділенням з очей, що рідко трапляється при застуді, а також спазмом бронхів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні