П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедпослуги для переселенців: що треба знати?

Медпослуги для переселенців: що треба знати?

Этот материал также доступен на русском языке
Надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану МОЗ врегулювало окремим наказом.

Куди звертатися?

Внутрішньо переміщена особа може бути прийнята у будь-якій установі охорони здоров’я на свій вибір. Головне – щоб заклад мав змогу забезпечити відповідне лікування.

У документі чітко зазначено: «Всі постачальники медичних послуг зобов’язані надавати медичні послуги усім особам, які до них звертаються за місцем перебування».

Які медичні послуги доступні?

Лікувальний заклад, до якого ви звернулися, мусить:

  •  вести облік переміщених осіб, що звертаються;
  •  надавати первинну, а також медичну допомогу пацієнтам у невідкладному стані;
  •  проводити вакцинацію відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Чи потрібно мати сімейного лікаря на новому місці?

У разі невідкладного стану або планової вакцинації постачальники медичних послуг, до яких звернулися переміщені особи, не мають права наполягати на необхідності подання декларації про вибір лікаря.

Чи можна розраховувати на безкоштовні й доступні ліки?

Для внутрішньопереміщених осіб в аптеках далі працює програма «Доступні ліки». Всі препарати за рецептом для людей, які потребують постійного лікування, можна отримати в аптеці безкоштовно. Якщо вони перевищують визначену державою ціну – за невелику доплату.

Якщо у вас виникли запитання щодо безкоштовного лікування або отримання ліків за безкоштовною програмою, телефонуйте до Національної служби здоров’я за телефоном 16-77 (всі дзвінки безкоштовні).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні