Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому після індексація до пенсії додали так мало?

Чому після індексація до пенсії додали так мало?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато засобів масової інформації грубо повідомляють, що пенсія індексується на певний відсоток, але не уточнюють, як саме відбувається процес індексації.

«Мені 83 роки. Станом на 1 січня моя пенсія становила 3515 гривень. Із засобів масової інформації дізналася, що з 1 березня буде індексація пенсії на 11%. Таким чином, я розраховувала отримати надбавку до пенсії понад 300 гривень. Але була здивована, коли отримала у березні 3586 гривень, тобто додатково отримала лише 71 гривню – це менше, ніж 3%. У місцевому Пенсійному фонді сказали, що все правильно, не пояснивши, чому так. Чи маю я право на більший розмір індексації? Стаж – 38 років та 6 місяців.

Ганна Пожар, с. Приозерне, Одеська обл.»

Такі випадки дуже поширені. Справа в тому, що індексується не вся сума пенсії, а лише розмір зарплати, що підставляється у формулу розрахунку пенсії. Про це ми вже неодноразово писали. Багато засобів масової інформації грубо повідомляють, що пенсія індексується на певний відсоток, але не уточнюють, як саме відбувається процес індексації.

До речі, цього року пенсія індексувалася не на 11 відсотків, а на 14. Але ще раз повторимо, що на 14 відсотків було проіндексовано зарплату, яка враховується при розрахунку пенсії, а не сам розмір пенсії. Тому сума підвищення, звичайно, не може бути 300 гривень, як ви очікували. Ми не знаємо точного виду вашої пенсії та її складових. Якби ми мали дані про індивідуальний коефіцієнт вашої зарплати, то можна було б навести точний приклад розрахунку пенсії до і після підвищення.

Втім, слід зазначити, що уряд з 1 березня обіцяв підвищення у розмірі не менше 100 гривень. Якщо вірити вашому листу, то цю обіцянку не виконано. Але цю ситуацію важко пояснити, не зазирнувши до матеріалів пенсійної справи.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні