П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниБільше половини українських біженців готові виїхати з Болгарії

Більше половини українських біженців готові виїхати з Болгарії

Этот материал также доступен на русском языке
Заход уряду Болгарії щодо розміщення в готелях українських біженців, оголошений терміном до 31 травня, не буде продовжено. Це було уточнено на брифінгу Оперативної координаційної групи при Раді Міністрів.

31 травня українські біженці в Болгарії змушені будуть звільнити готелі, куди їх розселяли з початку війни. Це близько 63 тисяч людей. Сьогодні проводять опитування, і вже більше половини з них заявили про готовність виїхати з Болгарії.

“Вже тиждень як кількість тих, хто відбуває, перевищує чисельність біженців, що прибувають з України”, – підкреслила Маріана Тошева, керівник групи.

Близько 6 мільйонів людей покинули Україну через війну. Число прибулих до Болгарії до 12 травня становило 252 826, з них 41 % залишився на теріторії країни. Зареєструвалися на отримання статусу тимчасового захисту 102 522, майже 100% тих, хто залишився в країні.

Маріана Тошева уточнила, що Болгарія виходить на чільне місце за кількістю зареєстрованих зі статусом тимчасового захисту серед країн ЄС.

Минулого тижня було відкрито цифрову платформу для збору даних про те, скільки українців мають намір залишитися в країні, оскільки частина з них має намір залишити Болгарію після 31 травня.

Багато біженців заявляють про бажання оселитися в орендному житлі, а не використовувати муніципальні та державні бази, ще частина планує переселитися до родичів чи близьких.

Майже 70% біженців з України хотіли б працювати в країні, близько 10% готові працювати, якщо їхні діти будуть прийняті до дитячих садків, доповнила Тошева.

До кінця цього тижня буде визначено, куди саме переселять українських громадян, які наразі розміщені у готелях.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні