Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 16 травня – Міжнародний день мирного співіснування

Цей день в історії: 16 травня – Міжнародний день мирного співіснування

Этот материал также доступен на русском языке
16 травня – 136-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 229 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день мирного співіснування, Міжнародний день світла, День біографів.

Міжнародний день мирного співіснування

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка проголошує 16 травня Міжнародним днем ​​мирного співіснування. Його мета – заохочення світу до терпимості, єднання, взаєморозуміння та солідарності.

Мирне співіснування передбачає визнання відмінностей та вміння слухати, розуміти, поважати та цінувати інших, а також здатність жити у світі та єдності. Міжнародний день закликає країни сприяти забезпеченню міцного миру та сталого розвитку за допомогою примирливих заходів та надання підтримки та закликів до прощення та співчуття у відносинах між людьми.

Міжнародний день світла

Міжнародний день світла святкується щорічно 16 травня на річницю першого успішного застосування лазера у 1960 році, розробленого фізиком та інженером Теодором Майманом.

Цей день є закликом зміцнювати наукову співпрацю та використати її потенціал для сприяння миру та сталого розвитку. Міжнародний день світла – глобальна ініціатива, спрямована на оцінку ролі світла, яку він грає в науці, культурі та мистецтві, освіті, а також у таких галузях, як медицина, комунікації та енергія.

День любові до дерев

16 травня відзначають День любові до дерев. У світі налічується понад три трильйони дерев (3 тис. млрд) та 60 тисяч видів дерев. На кожну людину на планеті припадає близько 408 дерев. Близько 300 видів дерев перебувають під загрозою зникнення.

Щороку люди вирубують 15 млрд дерев, а висаджують натомість близько 5 млрд.

Найбільш високим деревом у світі вважається секвоя, що росте в США, штат Каліфорнія. Її висота – 115 метрів та 8 метрів у діаметрі. Найтовще дерево – баобаб. Його ствол може зрости до 16 метрів у діаметрі.

День біографа

День біографа відзначають 16 травня в річницю першої зустрічі англійського критика Семюела Джонсона зі своїм біографом Джеймсом Босуеллом. Чоловіки зустрілися в одному з книгарень Лондона в 1763 році, а результатом зустрічі стала опублікована в 1791 двотомна книга “Життя Семюела Джонсона”, яка на думку багатьох літературних критиків, стала найбільшою біографією англійською мовою.

Одним із перших біографів можна назвати давньогрецького філософа Плутарха.

Саме слово біографія походить від двох давньогрецьких слів – життя та пишу. Завдяки невтомній праці біографів донині дійшли відомості про життя великих людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні