Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХто знаходиться в зоні ризику захворювання на глаукому?

Хто знаходиться в зоні ризику захворювання на глаукому?

Этот материал также доступен на русском языке
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, глаукома визнана однією із двох головних причин сліпоти. Глаукома характеризується поразкою зорового нерва, у результаті він атрофується, безповоротно губиться і людина сліпне.

Відомо, що найкраща профілактика глаукоми – її раннє виявлення. Після 40 років кожна людина повинна обов’язково обстежитися на наявність цієї недуги, пройти комплексну діагностику у офтальмолога.

Як не дивно, гіпотоніки (люди з низьким АТ) частіше страждають на глаукому, ніж гіпертоніки. У групі ризику і ті, чиї батьки мали цю недугу, а у кого від глаукоми страждали дідусі та бабусі, хворіють менше. Людям з далекозорістю та короткозорістю також слід перевірятися на наявність глаукоми. Характерно, що понад 20 відсотків людей з короткозорістю мають відкритокутову глаукому, яка далеко не завжди супроводжується підвищенням внутрішньоочного тиску. Але у них все одно атрофується зоровий нерв, як і за традиційної глаукоми.

Пацієнти з далекозорістю відчувають більше проблем із внутрішньоочним тиском. Вони потребують регулярного нагляду, у разі виявлення певних проблем їм призначаються краплі. Якщо функціональні параметри очей не погіршуються, хворі надалі просто перебувають під наглядом. Якщо ситуація погіршилася, скажімо, звузилося поле зору, знизилася його гострота або збільшився обсяг кришталика, то, швидше за все, потрібне хірургічне втручання.

Якщо пацієнт регулярно проходив обстеження та негативні зміни були виявлені вчасно, операція дає добрі результати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні