П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовини22 квітня – Міжнародний день Землі: історія свята

22 квітня – Міжнародний день Землі: історія свята

Этот материал также доступен на русском языке
22 квітня – 112-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 253 дні. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день Землі, День «Люблю твої стегна», Міжнародний день дівчат в інформаційно-комунікаційних технологіях.

Міжнародний день Землі

22 квітня відзначають Міжнародний день Землі. Його було встановлено Генеральною Асамблеєю ООН у 2009 році, співавторами резолюції виступили понад 50 держав-членів ООН.

Історія свята пов’язана з ім’ям Джона Стерлінга Мортона губернатора штату Небраска, який наприкінці 19 століття, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубували для будівництва житлових будинків та їхнього опалення. Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить більше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн дерев.

Після цього в 1872 році в штаті Небраска 22 квітня (день народження Мортона) був проголошений офіційним святом – Днем Дерева. Через століття в 1970 році свято стало національним і отримало назву День Землі, в акції взяли участь понад 20 млн чоловік. З 1990 року День Землі отримав міжнародний статус.

Що сталося 22 квітня в Україні та світі?

  • 1370 – за наказом французького короля Карла V закладено перший камінь у фундамент фортеці Бастилія.
  • 1500 — експедиція португальця Педру Альвареша Кабрала першою з європейців досягла берегів Бразилії і проголосила її власністю Португалії.
  • 1760 – на одному з музичних вечорів у Лондоні пройшов дебют роликових ковзанів. Юний музикант-бельгієць вкотився в зал на винайденому ним засобі пересування зі скрипкою в руках і не встиг вразити тих, хто зібрався своєю майстерністю, як врізався в дзеркало.
  • 1921 — міська влада Чикаго прийняла рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, які з’являтимуться на вулицях у коротких спідницях та з оголеними руками.
  • 1965 – прийнято рішення про створення в Києві радіостанції “Промінь”.
  • 1969 — у Х’юстоні вперше проведено вдалу операцію з трансплантації людського ока.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні