Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 15 квітня – День працівників карного розшуку України

Цей день в історії: 15 квітня – День працівників карного розшуку України

Этот материал также доступен на русском языке
15 квітня – 105-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 260 днів. Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день мистецтва, Міжнародний день культури, День екологічних знань, Міжнародний день торт-піци, Міжнародний день спеціаліста лабораторної діагностики, Всесвітній день без мобільного зв'язку.

15 квітня відзначається День працівників карного розшуку України. 15 квітня 1919 року декретом Раднаркому України “Про організацію судово-кримінального розшуку” було утворено відділення судово-кримінального розшуку та закріплено його правову базу. Обов’язки розшуку полягали у проведенні підготовчої до попереднього слідства діяльності органів звинувачення.

15 квітня — Міжнародний день культури. Його мета — наголосити на важливості всіх сфер діяльності культурного світу. Цю дату для свята затвердили на честь прийняття у 1935 році міжнародного договору “Про охорону художніх та наукових установ та історичних пам’яток». Він став відомий у міжнародно-правовій практиці як Пакт Реріха.

15 квітня відзначається День екологічних знань. Його почали відзначати у 1992 році на Конференції ООН у Ріо-де-Жанейро, де обговорювали проблеми навколишнього середовища, зокрема, було підкреслено величезне значення екологічної освіти населення всіх країн світу.

Що сталося 15 квітня в Україні та світі

1657 – Козацька рада у Чигирині затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницького до його сина Юрія.

1874 – невизнані паризькі художники Моне, Ренуар, Пісарро, Сезанн, Дега відкрили на бульварі Капуцинов свою виставку.

1912 – в Атлантичному океані під час свого першого рейсу внаслідок зіткнення з айсбергом затонув лайнер “Титанік”.

1919 – у Росії почалося створення системи концентраційних таборів.

1923 – почалося масове виробництво інсуліну для лікування діабету.

1955 – у Чикаго Рей Крок відкрив першу закусочну мережу “Макдональдс”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які події відбулися 12 квітня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні