П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПро розмір пенсії та вікові доплати - консультація фахівця

Про розмір пенсії та вікові доплати – консультація фахівця

Этот материал также доступен на русском языке
Підвищення пенсій у жовтні минулого року стосувалося осіб віком від 75 до 80 років. Людям цієї вікової категорії мали додати по чотириста гривень.

«Я тяжко працювала дояркою. Вийшла на пенсію у 1992 році. Тоді отримувала середню пенсію у розмірі 40% від зарплати, яка на той час була у країні. У вашій газеті я прочитала, що середня зарплата зараз 10 340,35 гривні, і всі, хто отримує менше, мали право на збільшення у жовтні. Таке обмеження діє для тих, кому 80 років і більше. От я і не зрозуміла, чого мені не вистачає для середньої пенсії.

Мені 84 роки, стаж – 31 рік з половиною. Я маю статус «діти війни» і посвідчення чорнобильця.

Ганна Дудник, с. Бондурівка, Вінницька обл.»

Схоже, ви трохи заплуталися у деяких показниках. Це й не дивно. Пенсійне законодавство є досить складним і постійно змінюється. З 1992 року воно точно не раз змінилося.

Якщо у вас 31 рік стажу, то основний розмір пенсії становить приблизно 31% від зарплати. При цьому мінімальна пенсійна виплата сьогодні становить 1934 гривні. У жінок зі стажем понад 30 років і яким понад 65 років, мінімальна пенсія за віком зараз становить 2600 гривень. Це 40% не від середньої, а від мінімальної заробітної плати по країні. Нагадаємо, що з 1 грудня 2021 року мінімальна зарплата в Україні становить 6500 гривень.

***

До свого листа ви додаєте виписку про розмір пенсії за останній рік. Перевірити ці суми ми не можемо, але можемо зробити висновок, що розмір вашої пенсії саме на рівні середньої пенсії по Україні – близько чотирьох тисяч гривень.

А тепер – про підвищення пенсій у жовтні минулого року. Воно стосувалося осіб віком від 75 до 80 років. Людям цієї вікової категорії мали додати по чотириста гривень. Вас це підвищення не торкнулося. У вашому випадку встановлено надбавку у розмірі п’ятиста гривень ще з квітня 2020 року, тому що вам понад 80 років. Таку надбавку платять тим, у кого пенсія нижча за 10 340,35 гривні. Імовірно, саме ця сума вас і ввела в оману – це розмір середньої зарплати по країні за 2020 рік.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні