П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКому не можна їсти лимони і чому небезпечно приймати соду при печії?

Кому не можна їсти лимони і чому небезпечно приймати соду при печії?

Этот материал также доступен на русском языке
Широко поширені народні засоби, деякі дуже корисні фрукти чи овочі іноді можуть принести не користь, а шкоду. Фахівці пояснюють, у яких випадках слід бути обережними

Чому небезпечно вживати соду при печії?

Відповідає лікар-гепатолог Вадим Шипулін:

«Сода не є ліками, її цілюща дія на організм не доведена, а при печії вживати содовий розчин треба дуже обережно, тільки в крайньому разі і точно знаючи, що кислотність у вас підвищена.

Якщо треба разово зняти неприємний симптом – одна річ. Але коли людина знає, що вона не має схильності до підвищення кислотності, краще не ризикувати. До того ж, часте вживання соди шкодить слизовій оболонці шлунка. Виникає ефект рикошету: через взаємодію соди з соляною кислотою утворюється вуглекислий газ, виникає відрижка. І якщо спочатку сода якось купує печію, то згодом лише погіршує стан пацієнта.

Щоб загасити печію, застосовують так звані інгібітори протонної помпи, що знижують кислотність і дозволяють впоратися з печією. Але тривале застосування цих ліків викликає атрофію слизової оболонки: зменшується кількість клітин, які продукують соляну кислоту. Не варто займатися самолікуванням. Краще звернутися до гастроентеролога, пройти обстеження, щоб точно встановити причину печії. Тоді лікар зможе призначити лікування, щоб не було потреби «гасити пожежу».

Кому не можна їсти лимони?

Лікарка-гастроентеролог Нурія Діанова розповіла, що сік лимона може завдати шкоди здоров’ю.

«Людям, які мають хвороби шлунка, дванадцятипалої кишки, стравоходу, печінки, експерименти з лимоном заборонені. Це призводить до загострення.

Якщо у людини високий рівень стресу, то у неї можуть бути ерозії у шлунку і тоді лимонний сік обпалює слизову оболонку, – розповіла лікарка. – Людині досить чайної ложки лимонного соку як заправка для салату один раз на день. Це покращить роботу шлунково-кишкового тракту.

У чаї лимон повністю втрачає свої вітаміни, тому сенсу додавати його до напою немає».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні