П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЧи буде пенсія за інвалідністю більшою?

Чи буде пенсія за інвалідністю більшою?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсія за інвалідністю призначається у розмірі 100% пенсії за віком для I групи, 90% – для II групи і 50% – за наявності III групи інвалідності.

«Мені 70 років. Отримую пенсію 2670 гривень. Хочу запитати: якщо я перейду на пенсію за інвалідністю (онкологія), то вона буде більшою?

Тамара Штурмина,за питання з Фейсбуку»

Скоріш за все, у вашому випадку нічого не зміниться. Важливо розуміти, коли і яка саме група інвалідності була встановлена. Має значення і кількість наявного стажу. Ви, на жаль, цього не вказали.

Уточнимо, що пенсія за інвалідністю призначається у розмірі 100% пенсії за віком для I групи, 90% – для II групи і 50% – за наявності III групи інвалідності. У такому разі, як бачите, сенсу переходити з пенсії за віком на пенсію за інвалідністю немає.

Бувають винятки, якщо інвалідність людині встановлено задовго до досягнення пенсійного віку (у цьому разі до стажу встановлюється так званий додатковий стаж – з дня встановлення інвалідності до настання пенсійного віку). Тоді буває вигідно залишатися на пенсії за інвалідністю і не переходити на пенсію віком. Якщо групу вам встановили лише зараз, то змінювати вид пенсії немає сенсу.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні