Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПосівна кампанія в Україні під високим ризиком: названі регіони та проблеми

Посівна кампанія в Україні під високим ризиком: названі регіони та проблеми

Этот материал также доступен на русском языке
Наближеність до зон бойових дій робить польові роботи надто небезпечними для фермерів, розповів експерт у сфері аграрного бізнесу Андрій Дікун.

Про це повідомляє favoritekherson.

Нинішня війна ставить українських фермерів у критичну ситуацію. На окупованих територіях на півночі, сході та півдні країни, які включають десять регіонів із двадцяти чотирьох, російські війська обстрілюють ферми. Лінія фронту завдовжки понад 500 кілометрів перетинає багато земель, або вони знаходяться поблизу. Також на окупованих територіях російське вторгнення призвело до блокування банківських систем, що не дає операторам заправлятися дизельним паливом.

Як зазначає Андрій Дикун, загалом у країні цей ресурс стає дедалі дефіцитнішим. Зазвичай Україна імпортує 60% дизельного палива з Росії та Білорусі, а 25% – це постачання морем. Але з початку конфлікту жодні постачання не вдалося здійснити, а всі порти заблоковані російськими військовими кораблями.

Україна лише на 15% забезпечує себе і більшість резервів мобілізується як пріоритет для армії. Потреби країни у паливі становлять близько 250 тисяч тонн, а наші запаси не перевищують 50 тисяч тонн до 1 червня. Тим більше, що багато складів вже були атаковані та знищені росіянами.

Брак палива може ускладнити хід посівної.

«Ще одна складність – блокування портів та аеропортів паралізує економіку. Через війну трейдери не можуть продати зерно, а фермери більше не отримують жодних грошових надходжень. Державна допомога була виділена, але скористатися нею можуть лише виробники у ще вільних районах», – розповів експерт.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні