Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЦіни на лікарські препарати в Україні можуть зрости

Ціни на лікарські препарати в Україні можуть зрости

Этот материал также доступен на русском языке
Українців попередили про можливе підвищення цін на ліки.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький попередив про можливе підвищення цін на медпрепарати через коливання курсу валют та інфляції у публікації на Facebook.

За його словами, українська фармацевтична промисловість залежить від імпорту, тому близько 90% діючих речовин для медпрепаратів закуповуються за кордоном. До того ж, на вартість ліків впливає коливання курсу валют та інфляція.

Також Радуцький зазначив, що значного подорожчання препаратів найближчим часом не очікується. Можливе незначне коливання цін, що пов’язане з інфляцією.

Крім того, аптечні мережі потребують кредитування від уряду для закупівлі медпрепаратів. Зазначається, що за умов війни дистриб’ютори вимагають передоплату за ліки, аптечним мережам потрібні оборотні кошти, а цього – кредитування.

Також він нагадав, що в перші дні війни внаслідок евакуації значної кількості працівників аптек до Західної України склалася ситуація, коли в аптечних мережах не було кому працювати. Зокрема, у Києві з 1,7 тис. аптек було відкрито лише 200.

Тому, щоб виправити ситуацію, уряд дозволив залучати до роботи в аптеках студентів медичних та фармацевтичних спеціальностей, працювати в аптеках біля будинку. Наразі у Києві працює 500-600 аптек, всього по країні з 27 тис. аптек працюють близько 12 тис. аптек.

Раніше ми повідомляли, що МОЗ закликало аптеки не піднімати ціни на ліки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні