П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВ Україні створено єдину карту радіаційного фону: що це означає

В Україні створено єдину карту радіаційного фону: що це означає

Этот материал также доступен на русском языке
Буквально з першого дня початку війни та захоплення російськими окупантами Чорнобильської та Запорізької АЕС над Європою та всім світом нависла ядерна загроза. З того часу щодня інформацію про рівень радіаційного забруднення шукають сотні тисяч людей у всьому світі.

Щоб дати суспільству максимум достовірної інформації та своєчасно захистити населення, Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів разом із ГО SaveDnipro на Saveecobot зібрали всі актуальні дані на єдиній карті радіаційного фону в Україні.

На ній відображені виміри щодо точок контролю, розміщених по всій країні. Це стало можливим завдяки співпраці з нашими партнерами – власниками даних: Міністерством охорони здоров’я України, Державною службою надзвичайних ситуацій України, Укргідрометцентром, органами місцевої влади та суб’єктами господарювання.

Дані збираються щодня автоматично або вручну фахівцями, навіть у найнебезпечніших населених пунктах.

На сьогоднішній день існує 514 точок вимірів по всій країні. Зокрема, державні:

– МОЗ України – 263;

– Укргідрометцентр – 175;

– ДСНС – 1;

– ЕКОТЕСТ – 1;

– Департамент екології та природних ресурсів Київської ОДА – 13.

Приватні системи:

– Екосіті – 51;

– uRADMonitor – 3;

– ДПЕК – 6;

– АТ “Криворізький залізорудний комбінат” – 1.

Отже, кожен може з телефону дізнатися про точний рівень радіаційного фону в будь-якому українському місті і взагалі в Україні.

«Через терористичні дії окупантів питання радіаційної безпеки сьогодні знову стоїть перед світом досить гостро. Усі ми вже знаємо, якими є наслідки аварій на об’єктах атомної енергетики. Звичайно, це викликає занепокоєння в українців, громадян інших країн, будь-якої адекватної людини. В таких умовах запит на достовірну інформацію про стан радіаційного фону в Україні, де ведуться запеклі бойові дії, дуже високий. Зібрані на єдиній онлайн-карті актуальні дані дозволять уникнути інформаційного вакууму та надати суспільству максимум достовірної інформації», – прокоментував в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні