Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЯк і де біженцям можна обміняти готівкову гривню на іноземну валюту за...

Як і де біженцям можна обміняти готівкову гривню на іноземну валюту за кордоном – докладно роз’яснює НБУ

Этот материал также доступен на русском языке
Національний банк України повідомляє, що з перших днів повномасштабного вторгнення Росії спільно з центральними банками країн ЄС розпочав створення механізмів обміну готівкової гривні на валюту. Про це йдеться в повідомленні пресслужби НБУ, опублікованому у Facebook.

“Це вимагало певного часу, але ми вже маємо перші результати в Польщі – країні, яка вже прихистила кілька мільйонів українських біженців”, – сказано в повідомленні НБУ.

Зазначається, що 25 березня почала працювати угода з Національним банком Польщі щодо обміну гривні на польські злоті громадянами України, які перебувають у Польщі.

Крім того, ще на початку березня НБУ дозволив українським банкам купувати готівкову гривню в закордонних фінансових установах за безготівкову іноземну валюту обсягом до 1 млн євро на день (в еквіваленті). Це також сприяє поступовому розв’язанню проблеми.

Деякі банки вже розпочали обмін готівкової гривні за кордоном на іншу валюту, використовуючи цей механізм.

Також через постійний приплив біженців з України до країн ЄС багато європейських банків пропонують українцям спрощену процедуру відкриття банківського рахунку та зарахування коштів на нього.

Де українці за кордоном вже можуть обміняти готівкову гривню на іноземну валюту за прийнятним курсом або покласти гроші на банківські рахунки.

Польща

З 25 березня українці можуть звернутися до певних відділень PKO Bank Polski для обміну готівкової гривні на польські злоті.

Повнолітні громадяни України зможуть обміняти загалом до 10 тисяч гривень на одну особу. Приймаються для обміну лише банкноти номіналом від 100 до 1000 гривень. Для обміну потрібно мати з собою паспорт у формі ID-картки або дійсний закордонний паспорт.

Список відділень, де можна зробити обмін, доступний за посиланням.

Детальна информація доступна також за посиланням.

Угорщина

Обмін готівкової гривні здійснює OTP Bank.

У його відділеннях українські громадяни можуть обміняти гривню на угорські форинти в межах ліміту 15 тис. гривень за одну транзакцію.

Крім того, банк пропонує відкрити рахунок у форинтах у спеціальних відділеннях OTP Bank в Угорщині, які надають цю послугу.

Ця можливість доступна українцям віком від 18 років (від 14 до 18 років обов’язковою є присутність батьків або законних опікунів) за наявності дійсного паспорта або проїзного документа.

Список відділень і докладна інформація доступні за  посиланням.

Молдова

Для підтримки громадян України OTP Bank проводитиме валютні операції з українською валютою у своїх відділеннях, розташованих у прикордонних регіонах Молдови та деяких філіях у Кишиневі.

Обмінні операції здійснюватимуться на підставі внутрішнього чи закордонного паспорта українця.

Встановлено ліміт з обміну – до 3 тис. грн на клієнта на день.

Список відділень і докладна інформація доступні за посиланням.

Румунія

Обмін гривні на румунські леї здійснює Banca Comercială Română.

11 відділень цього банку біля кордону з Україною додатково підкріплено готівкою для допомоги українцям, які перетинають кордон цієї країни.

Громадяни України можуть обміняти гривні на суму до 1 тис. румунських лей на одну особу, маючи дійсний закордонний паспорт.

Список відділень, де можна зробити обмін, доступний за поссиланням.

Детальна информація також доступна за посиланням.

Словаччина

Обмінювати гривні на євро почав Tatra banka (дочірній банк Raiffeisen).

Добовий ліміт на одну особу становить 250 євро. Під час обміну грошей необхідно надати дійсний закордонний паспорт.

Обмін відбувається у Братиславі в головному офісі банку, розташованому в торговому центрі Tatracentrum на Hodžovo náměstí (з 9.00 до 15.00).

Додаткові місця обміну мають найближчим часом з’явитись у Гуменному та Михаловцях. Про дату їхнього відкриття можна буде дізнатися на сайті банку.

Крім того, у відділеннях Tatra banka українці зможуть відкрити рахунок, на який готівкова гривня зараховуватиметься відповідно до курсу євро.

Детальна информація доступна за посиланням.

Австрія

Обмінювати готівкову гривню на євро можна у відділеннях Raiffeisen bank та Erste Bank Oesterreich.

У Raiffeisen bank одна людина може обміняти до 500 євро на день, маючи дійсний закордонний паспорт.

Відділення Raiffeisen bank, в яких можна обміняти готівкову гривню:

Відень, Верхня Австрія, Нижня Австрія;
Зальцбург;
Каринтія;
Бургенланд.

Raiffeisen bank також анонсував появу послуги обміну готівкової гривні у Болгарії, Словаччині, Чехії, Угорщині та Румунії. Банк повідомлятиме про це додатково.

В Erste Bank Oesterreich одна людина може обміняти до 300 євро. Для цього потрібно мати при собі дійсний закордонний паспорт.

Також НБУ нагадує, що всім, хто має намір евакуюватися за кордон, краще не вивозити із собою готівкову гривню, а внести її на свої банківські рахунки в Україні. Маючи платіжну картку, можна розраховуватись безготівково та знімати валюту в банкоматах за кордоном.

Національний банк зберіг офіційний курс гривні, що встановлюється ним на 28 березня, на рівні 29,2549 UAH/USD.

Джерело: ukranews

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні