Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому так складно навчання у дорослому віці: нейробіолог зі Стенфорда відкриває жорстоку...

Чому так складно навчання у дорослому віці: нейробіолог зі Стенфорда відкриває жорстоку правду

Этот материал также доступен на русском языке
Наш мозок втрачає можливість швидко засвоювати нові навички та інформацію, але ви можете змусити це зробити, використовуючи певний процес, що складається з двох стадій.

Нейробіолог зі Стенфорда Ендрю Губерман дав вичерпну відповідь на питання, що не так з нашим мозком, якщо навіть вивчення нової мови перетворюється на неї на настільки серйозне випробування? І тепер можна сказати, що є і хороша, і погана новина для всіх, хто хоче освоїти якусь нову навичку або вміння у дорослому віці.

Насправді з мозком дорослої людини все гаразд, навіть для похилого віку. Справа швидше в тому, що в міру того, як ми дорослішаємо і старіємо, хімія нашого мозку змінюється цілком певним чином, і тому нам так легко вчитися чогось нового, поки ми діти, і так складно це робити вже в дорослому віці.

«Мати-природа створила нас таким чином, щоб ми засвоїли всі навички, які потрібні нам для виживання, вижили досить довго, щоб мати потомство, а після померли», – каже Губерман, розкриваючи нам жорстоку істину щодо навчання новим навичкам у віці за 30 років. . Простіше кажучи, мозок дорослої людини не «заточений» під навчання чогось нового. Коли ви стали дорослими, ваш мозок значно підходить для реалізації і втілення в життя того, що ви вже знаєте.

На перший погляд, коментар Губермана може здатися трохи похмурим, але він одночасно і заспокійливий. Якщо ваш мозок так вперто чинить опір новій мові, все гаразд. Справа лише в тому, що отримання нових знань у дорослому віці є дорослого набагато складнішим, ніж у дитинстві – як, власне, і практично для всіх інших людей.

Ну а тепер перейдемо до хорошої новини… Незважаючи на це, ви все одно можете змусити себе засвоїти нові знання та вміння, які вам дійсно потрібні – просто не чекайте, що вам буде легко і комфортно. Довгий та цікавий випуск подкасту Джо Рогана, гостем у якому був нейробіолог зі Стенфорда Ендрю Губерман, присвячений досить докладному обговоренню біохімії мозку та того, що на неї впливає, а також безлічі інших цікавих тем, але найважливіше повідомлення, яке з нього можна винести. це слова Губермана про те, що будь-яке серйозне навчання чогось нового у дорослому віці вимагає від нас двох основних кроків.

Максимально зосередьтеся на майбутньому вам завданні

– Так, щоб навіть стало від цього некомфортно.

«Якщо ви дійсно хочете навчитися чогось нового у дорослому віці, ви повинні змінити свій мозок у потрібному напрямку, а це вимагатиме від вас високого рівня концентрації та залученості. Без цього вам не обійтися», – стверджує Губерман.

Від вас потрібно настільки високий рівень концентрації, що від цього вам стане вкрай незатишно, так як у дорослому віці для того, щоб просигналізувати вашому мозку, що з’явилося щось досить важливе, що цю інформацію потрібно вивчити і засвоїти, ваше тіло використовує адреналін. за що ви відчуваєте нервове збудження і сидите, наче на голках. Це настільки некомфортно, що більшість людей здається вже на цьому етапі, але якщо ви дійсно хочете змінити свій мозок, ви повинні бути затятими.

Гарненько відпочиньте

Після того, як ви змусите себе подолати цей дискомфорт, і почнете практикуватися в тому, що вам потрібно освоїти, або, скажімо, засядете за підручники, знайте – ви лише на півдорозі до знань. Для того, щоб закріпити засвоєні вами знання в короткостроковій та довгостроковій пам’яті, вашому мозку потрібна ще одна хімічна речовина під назвою ацетилхолін. І для того щоб організм виробив його в достатній кількості, ви повинні добре відпочити.

«Велика частка змін, що відбуваються у структурах мозку завдяки засвоєнню нових знань, відбувається саме під час глибокої фази сну, – каже Губерман. – Але вони можуть відбуватися і під час короткострокового денного сну, і навіть у періоди звичайного відпочинку, коли ви розслабляєтеся і намагаєтеся просто відпустити свої думки у вільний політ».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні