Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩеплення бустером: коли вакцинуватися, якщо нещодавно перехворіли COVID-19

Щеплення бустером: коли вакцинуватися, якщо нещодавно перехворіли COVID-19

Этот материал также доступен на русском языке
Бустерна доза захищає від штаму "Омікрон". Медики запевняють, що вакциновані люди переносять хворобу легше без госпіталізації. Що ж робити тим людям, хто не встиг поставити бустер і заразився? Щеплення в цьому випадку скасовується чи ні?

Чи варто робити бустер, якщо вже перехворіли на коронавірус?

Так, звичайно. У Британії, США та Україні вчені вважають, що бустерна доза для перехворілих — потрібна. Антитіл у людини після хвороби може вистачити ненадовго. Вакцина стимулює їх додаткове створення, йдеться в науковому дослідженні.

Крім того, є таке поняття – гібридний імунітет або суперімунітет. Люди, які одужали від COVID-19, отримують сильніший захист організму після вакцинації. Їхні антитіла блокують відразу кілька штамів коронавірусу.

Однак це зовсім не означає, що потрібно спеціально заражатися коронавірусом. COVID-19 дуже небезпечний, не можна передбачити перебіг хвороби й можливі наслідки. Дотримуйтесь дистанції, носіть маски і вакцинуйтесь.

Коли краще робити бустерну дозу, якщо захворіли на коронавірус?

Вчені та лікарі рекомендують почекати 28 днів. Ви повинні переконатись, що всі симптоми коронавірусу зникли. Робити бустерну дозу під час хвороби не можна. Вакцина викликає в організмі імунну відповідь, і якщо ви хворієте, то можете відчути себе гірше, бо буде додаткове навантаження.

Якщо ж людина тяжко хворіла на ковід, то слід обов’язково порадитися з сімейним лікарем, наголошує головний санітарний лікар України Ігор Кузін. Можливо, що в цьому випадку варто зробити щеплення не через 28 днів після хвороби, а через два місяці.

Яку вакцину від коронавірусу вибрати для бустерної дози?

Вибір вакцини для бустера залежить від перших двох щеплень. Можливі такі схеми:

  • після двох щеплень CoronaVac – бустер CoronaVac або Pfizer/Moderna
  • після Pfizer або Moderna – бустер Pfizer/Moderna або AstraZeneca
  • після AstraZeneca – бустер AstraZeneca або Pfizer/Moderna

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що штам коронавірусу “Омікрон” може вражати шкіру: які симптоми вказують на COVID-19.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні