Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк можна перехитрити комарів, щоб вони не кусали?

Як можна перехитрити комарів, щоб вони не кусали?

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені з'ясували, які кольори із райдужного спектру приваблюють комарів.

Комарі по-різному реагують на фарбування предметів довкілля за наявності запаху людського тіла. Такого висновку дійшли біологи з університету штату Вашингтон (UW).

Червоні, помаранчеві та чорні тони привертають увагу кровососів, тоді як інші відтінки не викликають у них інтересу, пишуть podrobnosti.

Традиційно вважається, що комарів приваблюють три речі — дихання людини, запах її поту та тепло, що походить від шкіри. Ми відкрили четвертий орієнтир — червоний колір, у який пофарбовано не лише одяг, а й шкіру будь-якої людини. Ми сподіваємось, що це дозволить створити нові методи відлякування комарів, кажуть вчені.

Комарі знаходять нових жертв одразу кількома шляхами. Спочатку вони обчислюють їх становище надлишку вуглекислого газу повітря, та був використовують тепло тіла, і навіть пар і молекули молочної кислоти, присутні у поті людини і тварин, вибору точки для посадки.

Вчені з’ясували, що комарі шукають нових жертв не лише за допомогою нюху та «тепловізору», а й орієнтуючись на певні кольори навколишнього світу, характерні для шкіри людей та інших теплокровних живих істот.

Під час дослідів вчені розміщували поруч із комарами ємності з леткими молекулами, присутніми в людському поті, а також предмети різних кольорів.

Комари ігнорували всі предмети за відсутності поруч із ними джерел запаху людського тіла, проте його поява міняла колірні переваги комах. Зокрема, кровососи почали раптово виявляти інтерес до предметів червоного, оранжевого та чорного кольору, але при цьому ігнорували аналогічні об’єкти, пофарбовані у зелений чи синій кольори.

Відкривши цю закономірність, вчені простежили, як комарі реагують на вигляд голої руки людини і вдягання на неї зеленої рукавички. Виявилося, що надлишок вуглекислого газу в повітрі змушував комах летіти до голої руки навіть за досить великих відстаней між комаром і людиною, а зелені рукавички змушували комах ігнорувати людину навіть за досить тісного «контакту» з нею.

Джерело: Подробиці

Раніше ми розповідали, що робити, якщо у кімнатних рослинах завелися мошки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні