Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЗ 1 березня всі багатоквартирні будинки перейдуть на баланс ОСББ

З 1 березня всі багатоквартирні будинки перейдуть на баланс ОСББ

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні всі житлові будинки будуть включені до об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) до 1 березня 2022 року. Відповідний законопроєкт Кабінету Міністрів підтримала Верховна Рада.

Так, до початку весни 2022 року органи місцевої влади по всій території країни зобов’язали оголосити та провести конкурс із призначення управителя у всіх багатоквартирних будинках, які поки не уклали договору з ОСББ.

Проєкт закону №6103 про внесення змін до закону “Про житлово-комунальні послуги” розроблено з ініціативи Кабміну. Документ уже ухвалено парламентом за основу. За ухвалення цього законопроєкту віддали свої голоси 261 народний депутат.

У Міністерстві регіонального розвитку України, яке є основним автором законопроєкту, пояснили, що мешканці багатоквартирних будинків мають право обирати форму управління будинком та створювати ОСББ, це передбачено новою редакцією закону “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” від 2015 року. У той же час, тимчасові рамки для прийняття відповідного рішення були обмежені.

“За шість років з моменту прийняття закону про ОСББ слід зазначити, що свідомість співвласників є критично низькою. У більшості багатоквартирних будинків співвласники займають пасивну позицію – в третини зараз не створені ОСББ, не обрані управителі”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.

28% багатоквартирних будинків не приєдналися до ОСББ

Внаслідок відсутності тимчасових обмежень в Україні станом на квітень 2021 року було створено ОСББ лише у 36 000 будинків (20%) із загальної кількості близько 180 000 багатоквартирних будинків.

У 71 000 (39%) будинків управителя було призначено за результатами конкурсу органами місцевого самоврядування або обрано співвласниками самостійно. Інші 28% багатоквартирних будинків досі не приєдналися до ОСББ.

Перехід багатоквартирних будинків в ОСББ слід завершити якомога раніше, виконання цієї вимоги автори законопроєкту пропонують покласти на місцеву владу.

Відповідні конкурси щодо призначення управителя по будинках, співвласники яких не визначилися з формою управління, пропонується провести до кінця зими 2022 року.

Читайте також:

Джерело: biz.today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні