Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСерцевий напад: як допомогти?

Серцевий напад: як допомогти?

Этот материал также доступен на русском языке
Серцевий напад трапився зненацька, що робити? Розкаже лікар швидкої допомоги, кандидат медичних наук Юрій Шеремет.

«У моєї подруги – слабке здоров’я, можливий серцевий напад. У січні ми збираємося з нею разом їхати до санаторію, і я переживаю: раптом їй стане погано, а я не зможу допомогти? Опишіть, будь ласка, основні симптоми серцевого нападу та прийоми першої допомоги у таких випадках.

Наталія Рожко, м. Біла Церква».

Серцевий напад: перша допомога

На запитання читачки відповідає лікар швидкої допомоги, кандидат медичних наук Юрій Шеремет.

– При гострих та раптових болях у серці обов’язковим є виклик бригади швидкої медичної допомоги. Але до приїзду медиків надайте хворому першу допомогу:

  • покладіть його, щоб голова була піднята, забезпечте спокій та доступ свіжого повітря;
  • під язик дайте таблетку нітрогліцерину (ефективніший нітрогліцерин у спреї: достатньо одного-двох впорскувань), за необхідності повторіть прийом ліків через 5-7 хвилин;
  • на лоб пацієнта покладіть холодний компрес;
  • в інтервалах між прийомами нітрогліцерину бажано дати людині 30 крапель настоянки валеріани (вона заспокоює, посилює дію нітрогліцерину, розширює кровоносні судини).

Якщо больовий напад триває понад 15 хвилин – дайте хворому розжувати й проковтнути пів таблетки (250 мг) аспірину з метою зменшення ризику утворення тромбу у кровоносних судинах (ліки обов’язково запити водою!).

Зрештою, не залишайте людину, у якої трапився серцевий напад, без нагляду. Якщо у хворого почалося блювання – поверніть його на бік, щоб він не задихнувся.

Що стосується небезпечних для «сердечників» симптомів, це стискаючий, колючий біль у серці, що виникає раптово (можлива локалізація болю – за грудиною, у верхній частині живота, ліворуч від грудини, у лівому плечі, в області лопаток), задишка, відчуття браку повітря, різка слабкість та стомлюваність, холодний піт, почуття страху, надто частий або дуже повільний пульс.

Найчастіше перераховані вище симптоми розвиваються на тлі фізичного або психоемоційного навантаження, або через деякий час після них.

Підготувала Ірина Лебединець

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні