Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаГроші"ПриватБанк" і "Ощадбанк" продають: Україна взяла на себе зобов'язання перед МВФ

“ПриватБанк” і “Ощадбанк” продають: Україна взяла на себе зобов’язання перед МВФ

Этот материал также доступен на русском языке
Державні "ПриватБанк" і "Ощадбанк" будуть приватизовані. Це прописано в Меморандумі України та Міжнародного валютного фонду (МВФ), оприлюдненому 24 листопада.

Дорожні карти, які опишуть необхідні кроки для повної або часткової приватизації установ, будуть прийняті банками спільно з міністерством фінансів вже до кінця 2021 року. Про це йдеться в тексті документа, опублікованому Мінфіном.

“Для подальшого зниження частки держави в банках ми забезпечимо розробку і прийняття “ПриватБанком” і “Ощадбанком” до кінця 2021 року у співпраці з Міністерством фінансів дорожньої карти, яка визначатиме кроки, необхідні для виведення кожного з цих банків на ринок для часткової або повної приватизації. А також просуватиме нашу мету залучення авторитетних міжнародних інвесторів”, – зазначено в документі.

Кабмін зобов’язався затвердити ці плани відразу після того як банки пропишуть свої дорожні карти. Крайнім терміном у меморандумі вказано кінець січня 2022 року.

Змінять законодавство

Згідно з документом, Україна також взяла на себе зобов’язання до кінця листопада 2021 року вжити поправки до законодавства, які покращать управління в держбанках. Зокрема, буде:

  • скасовано пом’якшення критеріїв добору представників держави в наглядових радах держбанків;
  • залучений авторитетний міжнародний радник для проведення оцінки роботи кожної наглядової ради держбанку у 2021 році.

Як зменшиться частка держави в банківській сфері?

Держава втратить більше половини своєї частки в банківському секторі. Згідно з затвердженими ще в серпні 2020 року Принципами стратегічного реформування державного банківського сектору, його частка скоротиться з поточних 50,4% чистих активів до менше ніж 25%.

Крайнім терміном цього процесу вказаний 2025 рік.

Як експерти оцінюють продаж “ПриватБанку” та “Ощадбанку”?

Віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран заявив, що такий крок не підтримує:

“Ми – економіка перехідного періоду. У держави мусить бути інструмент впливу на ринки. Нехай приватні банки конкурують з державними. Але тоді у держави буде інструмент впливу. Я як споживач не бачу необхідності приватизуватися. Що зміниться? Нічого. А з точки зору інтересів держави – втратимо інструмент впливу на фінансові ринки”.

Василь Невмержицький, радник голови правління “Кредитвест банку”, навпаки впевнений: для здорової конкуренції банк слід продати. “З точки зору здорової конкуренції треба знижувати частку держави в банківському секторі. Всі, включаючи НБУ, визнають, що вона надмірна. Адже концентрація половини банківського сектору в одних руках суперечить принципам здорової конкуренції”.

Що зміниться для клієнтів “ПриватБанку” та “Ощадбанку”?

Перехід банку з одних рук в інші має відбутися безболісно. Банківський нагляд за останнє десятиліття радикально змінився і далі посилюється.

Регулятор не допустить кардинальних змін. Крім того, якщо погіршувати пропозиції для українців, це призведе до відтоку клієнтів. А в цьому не зацікавлені і нові власники.

 

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні