Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЯк підвищили пенсії чорнобильцям?

Як підвищили пенсії чорнобильцям?

Этот материал также доступен на русском языке
Ухвалено закон*, згідно з яким підвищуються пенсії чорнобильцям з інвалідністю.

Згідно з законом, в усіх випадках розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчі, ніж 6000 гривень для I групи інвалідності, 4800 гривень для II групи, 3700 гривень для III групи інвалідності та дітей з інвалідністю.

Тепер пенсія для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС буде обчислюватися з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Так само будуть розраховуватися і пенсії тих, хто брав участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, внаслідок чого ці люди стали особами з інвалідністю.

Згідно з ухваленими змінами, додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачуються повністю, незалежно від заробітної плати, пенсії чи іншого доходу.

Закон набира\ чинності з 1 січня 2022 року, за винятком положень про мінімальні розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва або захворювання, та пенсії за втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи і про введення державної адресної допомоги до пенсії, які набирають чинності з 1 липня 2021 року.

*«Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (№4555).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні