Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаГрошіБанк заблокував картку: що робити і як захиститися від шахраїв?

Банк заблокував картку: що робити і як захиститися від шахраїв?

Этот материал также доступен на русском языке
Захищаючи клієнтів від шахраїв, банки нерідко можуть блокувати наші карти.

Але під маскою банківських працівників можуть виступати і шахраї, які «попереджають» про блокування картки і просять наші особисті дані.

Як уберегти себе від шахраїв і що робити, якщо карту і справді заблокували, ділимося порадами Національного банку України.

Коли і чому банк блокує картку?

Щоб не попастися на хитрощі шахраїв, важливо розуміти, в яких випадках банки найчастіше можуть заблокувати картку.

  • Три рази ввели неправильний пін-код. У цьому разі банк автоматично може заблокувати картку на добу, без будь-яких попереджень.
  • Підозра у проведенні шахрайської операції. Будь-якому банку відомо, на що зазвичай ідуть наші кошти з карти, як і де ми ними користуємося. Наприклад, якщо ви раптово робите покупки в Інтернеті на велику суму або раптом вночі з вашої картки перераховуються великі суми, картку можуть заблокувати на дві доби. У таких випадках власникові картки дзвонить банківський працівник, щоб дізнатися подробиці операції.
  • Відмивання грошей. Є закон, який зобов’язує банки автоматично відстежувати підозрілі платежі. Наприклад, підозрілим буде, коли на картку переказують великі суми і потім переводять у готівку гроші.
  • Судове рішення. Іноді банк блокує рахунок, щоб виконати постанову суду або служби судових приставів. Це буває, коли людина не заплатила податки, штрафи, за рахунками. Зазвичай банк блокує тільки ту суму, яку ви заборгували. При цьому, як і раніше, можна розпоряджатися рештою грошей або поповнювати рахунок.
  • Заборгували банку. Якщо на вашій кредитній картці є борг, який ви не погасили протягом шести місяців, карта блокується до погашення боргу.

Як розблокувати картку?

Якщо вашу картку заблокували, не панікуйте. Її можна розблокувати або випустити нову, на яку банк переведе ваші гроші. Головне – з’ясувати причину блокування. Зателефонуйте на гарячу лінію банку, а ще краще зверніться по допомогу до місцевого відділку фінустанови.

Як не попастися на хитрощі шахрая

Навіть якщо у вас усе гаразд із банківською карткою, шахраї від імені банківського працівника можуть зателефонувати або написати СМС-повідомлення з текстом: «Вашу картку заблоковано» або «Ваша картка буде заблокована». А для того щоб її «розблокувати», треба повідомити реквізити – номер картки і пароль. Справжній працівник банку ніколи не запитує особисті дані карти, бо це пряме порушення закону. Для того щоб заблокувати або розблокувати картку, йому не потрібно дзвонити вам – усе робиться автоматично.

А наостанок – усім відомі правила безпеки, про які можна забути, розгубившись у критичній ситуації. Ніколи й нікому не називайте PIN-код, CVC – три останні цифри на звороті картки, термін дії картки, кодове слово. А якщо є привід , передзвоніть на гарячу лінію банку і поцікавтеся тим, що відбувається.

Раніше повідомлялося: Нова афера: пропонують перевести пенсію до банку

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні