Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляХочу все знати: благословенна кава, незвичайний храм та «зла Біблія»

Хочу все знати: благословенна кава, незвичайний храм та «зла Біблія»

Этот материал также доступен на русском языке
Історія релігії знає чимало цікавих фактів, які можуть розсмішити, так і шокувати. Ми розповімо про деякі з них.

Як Папа Римський обдурив сатану

Папа Климент VIII вважається популяризатором кави, незважаючи на те, що до Європи цей напій потрапив через 10 років після його смерті.

За легендою, першими пригостили Папу «мусульманським напоєм» римські єпископи, які привезли його з Османської імперії. Духовні особи вважали напій «нечестивим» і стали домагатися заборони на його ввезення та вживання. Для цього вони запропонували скуштувати каву Папі Римському Клименту. Проте всупереч їхнім очікуванням, понтифік був у захваті від смаку напою і сказав: «Такий гіркий напій не може вважатися чревоугодницьким. Давайте обдуримо сатану і благословимо його!».

В Індії є храм щурів

В індійському штаті Раджастан знаходиться один із найнезвичайніших храмів світу: тут приносять жертвопринесення щурам. Називається цей індуїстський храм «Карні Мата», і свою назву він отримав на честь жінки, яка очолювала один із політичних рухів XV століття .

Храм Карті-МатаЗа легендою, бог Йама дав її пасинку безсмертя у вигляді щура, і Карні побудувала на честь цього храму. Сьогодні індійці приносять сюди дари на честь своїх померлих родичів, які «відродилися щурами і після цього безгрішного життя знову повернуться людьми».

У храмі живе близько 250 тисяч гризунів різних видів і забарвлень, якіх доглядають наглядачі з особливої касти. Годують щурів злаками, горіхами та молоком, а померлих раніше терміну замінюють копією зі срібла чи золота. Втім, більшість нещасних гризунів довго не живуть: рясна та солодка їжа викликає у них діабет.

Біблія грішників

У 1631 році в Англії була видана Біблія з грубою смисловою помилкою. Вона отримала назву “Біблія грішників”, або “Біблія перелюбників”. Справа в тому, що в тексті однієї з заповідей – «Не перелюбствуй» – було пропущено частку «не», і заповідь набула протилежного сенсу, тобто «Перелюбствуй». На щастя, помилку вчасно помітили і майже весь тираж Біблії вдалося знищити, проте кілька екземплярів сягнули нашого часу. Вони зберігаються у музеях та приватних колекціях.

Друк цього видання здійснював друкар короля Якова Роберт Баркер. Історики вважають, що помилку могли припуститися навмисно – один із конкурентів Баркера, який мріяв обійняти посаду «королівського друкаря», міг підкупити службовців, які й зробили фатальну помилку. І йому це вдалося: видавців «бракованої» Біблії було оштрафовано на 300 фунтів і позбавлено друкованої ліцензії.

Нагадаємо, ми вам розповідали про розлучення по-африканськи: до суду треба прийти у своєму весільному вбранні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні