П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи можна християнам їсти свинину?

Чи можна християнам їсти свинину?

Этот материал также доступен на русском языке
Прочитайте Біблію від початку до кінця, та не побіжно або по діагоналі, а уважно і вдумливо, рекомендують священики.

Відповідає протоієрей Володимир Пучков:

«Чи дозволено християнам їсти свинину?Зізнатися, я, коли вперше таке запитання почув, неабияк здивувався. Проте час від часу знаходяться люди, які цілком серйозно цікавляться: «Чи можна їсти свинину?», а то й зовсім: «Чому християнам не можна їсти свинину»?

Що говорить Біблія? У Біблії про чистих та нечистих тварин сказано чимало. Прагнучи захистити євреїв від зайвих контактів з язичниками, Бог гранично зменшує кількість потенційних точок їх зіткнення. Він не обходить стороною і побутовий бік. У єврея навіть раціон такий, що сісти за стіл з неєвреєм для нього є проблематичним. Бог забороняє йому вживати в їжу м’ясо тварин, які не поєднують у собі двох ознак: не мають роздвоєного копита і не жують жуйку (свиня якраз з їхнього розряду – при роздвоєному копиті жуйною твариною вона не є), рибу, яка не має одночасно луски і плавців, будь-яких молюсків, практично всіх комах, крім певного різновиду сарани. Обмеження простягаються також і на поєднання продуктів, так, єврею не можна одночасно їсти м’ясне та молочне (принаймні, саме так у єврейській традиції розуміється наказ не варити козеня в молоці його матері).

На перший погляд, достатньо один раз перечитати П’ятикнижжя, щоб відмовитися не тільки від свинини, а й від кролятини, скумбрії, креветок і додавання сметани до борщу з м’ясом. Однак нічого подібного у житті православних, як відомо, не відбувається. Єдине, що нас, мабуть, ріднить з євреями – заборона на вживання крові.

Що ж виходить? Християни їдять свинину і не тільки її, порушуючи цим накази Бога, сформульовані в Писанні? Адже, за Біблією, і тварини мають ділитися на чистих і нечистих, і їжа теж не будь-яка дозволена. Свинину вже точно їсти не належиться. Так, та не так. Щоб робити висновки про те, яким, згідно з Біблією, має бути раціон християнина, Біблію, як мінімум, слід прочитати повністю. Або хоча б до 15-го розділу Книги Діянь апостольських включно. Там, нагадаю, йдеться саме про те, чи потрібно тим із язичників, хто увірував, вдаватися до обрізання, а також виконувати інші приписи закону Мойсеєва. Результат обговорення цього питання апостолами, які зібралися для цього в Єрусалимі, був таким: «угодно Святому Духові і нам не покладати на вас більше ніякого тягаря, окрім цих потрібних: утримуватися від ідоложертовного і крові, і задушенини, і блуду, і не робити іншим того, чого не бажаєте» (Діян 15:28–29). Що ж, як на мене, цілком ясно. Ні про яку свинину тут і не йдеться.

Тому на запитання, чому православні їдять свинину, відповідь може бути лише одна: бо це нормально. Чи є сенс вважати неприпустимим те, чого саме Писання не забороняє? Ну а якщо хтось думає інакше – прочитайте Біблію від початку до кінця, та не побіжно або по діагоналі, а уважно і вдумливо. Тоді питання, чи можна християнам їсти свинину, не те щоб відпаде само собою, воно просто не виникне».

Читайте також: Що таке гріх?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні