Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому з'являються судоми: симптоми та лікування

Чому з’являються судоми: симптоми та лікування

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо різко зводить ногу чи руку – так може проявлятися судома. Особливо вона є небезпечною, коли людина плаває на глибині. Чому ж таке трапляється - спробуємо розібратися.

Що таке судома?

Судома – це мимовільне скорочення м’язів, що виникає через порушення рухових нейронів. Такі м’язові скорочення зазвичай відбуваються раптово і можуть тривати від кількох секунд до 10-12 хвилин, супроводжуючись як легким посмикуванням, і нестерпним болем.
Чи можуть ці скорочення м’язів бути симптомами хвороб? Так, і насамперед нервових розладів в організмі. Якщо судоми епілептичні, таке явище часто виникає при пухлинах головного мозку. А також після черепно-мозкових травм.

Причини появи судоми

Влітку судоми трапляються через нестачу в організмі води. Якщо судоми з’являються регулярно двічі-тричі на тиждень або коли частота їх постійно збільшується, потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Щоб з’ясувати причину, він призначить обстеження головного мозку, зокрема, МРТ та енцефалограму.

Також однією з причин раптового виникнення судом у ногах може бути нестача в організмі калію та магнію. Тому вони частіше дошкуляють саме вночі, коли тіло розслаблене, а кровообіг повільніший.
Викликати судоми можуть і надмірне фізичне навантаження, перевтома. Судоми у ногах часто відчувають вагітні жінки.

Холодна вода та спазм м’язів

Також мимовільні скорочення м’язів можуть спостерігатися у воді через різкий перепад температури. Наприклад, коли повітря гаряче (28-32 градуси), а вода ще не встигла прогрітися, температура її не перевищує 19-21 градусів. У такому разі заходити у водойму потрібно поступово і краще не запливати далеко від берега.
Якщо раптово зведе ноги чи руки, а поруч нікого, можна потонути.

Що робити, якщо з’явилася судома?

Місце судоми можна різко вколоти гострим предметом або сильно ущипнути. Це допомагає швидше розслабити м’язи. Також можна спробувати втерти у проблемні ділянки яблучний оцет. Оцет розігріває м’язи і судома швидко минає.

Можна також зробити масаж, розтерти тіло насухо або з ефірними оліями, натискаючи різні ділянки тіла. Наприклад, 30-40 секунд натискати пальцем на верхню губу або між великим та сусіднім пальцем ноги. Але в жодному разі не можна різко згинати ногу чи руку. Найкраще робити рухи дуже повільно, поступово згинаючи та розгинаючи кінцівки. Тоді судоми пройдуть набагато швидше.

Що є профілактикою судом?

Для початку потрібно збалансувати своє харчування: споживати більше продуктів із магнієм та калієм. Наприклад, рибу, сухофрукти, картоплю, моркву.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як нейтралізувати судому.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні