Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому пенсія чорнобильця не зросла?

Чому пенсія чорнобильця не зросла?

Этот материал также доступен на русском языке
Влітку минулого року вносилися зміни до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«Мені 66 років, стаж – 31 рік і 6 місяців. Я є ліквідатором аварії на ЧАЕС 3-ї категорії. Торік Верховна Рада ухвалила закон щодо збільшення пенсій ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС. Але моя пенсія порівняно з минулим роком зросла лише на дві гривні і становила 2225 гривень. Чому наш місцевий Пенсійний фонд не виконує зазначеного закону?

Михайло Вовчук, село Іванівка, Івано-Франківська обл.»

Влітку минулого року вносилися зміни до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зміни спрямовані на збільшення пенсій насамперед тих ліквідаторів, які отримують пенсію за інвалідністю. І то не всім.

Було збільшено розміри мінімальних пенсій за інвалідністю, а також розширено коло осіб, які мають право на розрахунок пенсії з урахуванням п’ятиразового розміру мінімальної заробітної плати. Як ми розуміємо, у вас немає групи інвалідності, тому пенсія швидше за все розрахована на загальних підставах за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тобто зазначені зміни вас не стосуються, і пенсія зростає несуттєво навіть з урахуванням інших підвищень, передбачених законодавством.

Ми не знаємо точних даних про ваше пенсійне забезпечення, але можемо припустити, що після березневої індексації розмір пенсії зріс незначно. Ймовірно, це пов’язано з невисоким розміром заробітної плати, що враховується під час розрахунку пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні