П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯкий догляд потрібний гіацинту у домашніх умовах?

Який догляд потрібний гіацинту у домашніх умовах?

Этот материал также доступен на русском языке
Гіацинт у горщику – яскрава декоративна квітка, що з'являється в магазинах напередодні зимових та весняних свят. Часто після цвітіння цибулини гіацинта просто викидають.

Ми розповімо про посадку та догляд за гіацинтом у горщику і як зберегти цибулину, щоб добитися повторного цвітіння наступного року.

Чи потрібна гіацинту пересадка?

Квітка з магазину сидить у маленькому горщику, а цибулина на третину виступає із землі. Пересаджувати у просторий посуд не треба. Йому не тісно. Під час цвітіння він живиться від цибулини, тому обсяг тари не має значення. А пересадка спровокує стрес та скоротить час цвітіння.

Освітлення для гіацинту

Рослину ставлять у найбільш світле місце без протягів, інакше вона швидко зачахне. У лютому та березні можна влаштувати додаткове підсвічування, а у травні поберегти від прямих сонячних променів. Квітці необхідне рівномірно розсіяне світло.

Необхідна для вирощування гіацинтів температура

Оптимальна температура для гіацинту – 15-20°С. Прохолода продовжує його цвітіння. Спека, навпаки, може вплинути згубно, тому краще тримати його подалі від батареї.

Вологість повітря та підживлення

Гіацинт у горщику не дуже сприйнятливий до коливань вологості, обприскувати його точно не варто. Однак надмірно сухе повітря (наприклад, біля батареї) може призвести до почорніння кінчиків листя та засихання частини квіткових бруньок.

Рослину поливають по краях горщика, щоб вода не потрапляла на цибулину та центр розетки. Якщо цибулина велика і ґрунту майже не видно, то краще наливати трохи води у піддон.

Поливати гіацинт слід обережно, не влаштовуючи в горщику «болота», тому що від застою вологи цибулина загниє. Поливають водою кімнатної температури. Ідеальний варіант – тепла тала або дощова вода.

Один раз на два тижні кімнатний гіацинт підгодовують універсальним рідким добривом для цибулинних квітів. Дозування є в інструкції до препарату. Поживний розчин вносять у вологий ґрунт.

Що робити, коли гіацинт відцвів?

  1. Коли квітки зав’януть, верхню частину квітконоса відразу видаляють на 10-15 см. Це запобігає дозріванню насіння і, відповідно, відтіканню поживних речовин з цибулини у суцвіття. Листя зрізати не треба.
  2. Після обрізки частини квітконоса рослину перевалюють разом із землею в горщик побільше або висаджують у відкритий ґрунт без заглиблення кореневої шийки. Така пересадка необхідна, щоб цибулина відновилася після цвітіння, запаслася поживними речовинами, підросла і сформувала діток. Якщо залишити її у маленькому горщику, де майже немає землі, належного харчування вона не отримає. Отже, цвітіння наступного року опиниться під великим питанням.

Для пересадки домашнього гіацинту підійде:

  • універсальний ґрунт, який на 30% розбавляють піском;
  • суміш із садової землі, піску, перегною та торфу у рівному співвідношенні.

На дно горщика обов’язково укладають шар дренажу (1-2 см).

  1. Після пересадки поливають помірно, чекають до висихання ґрунту. Через тиждень підгодовують комплексним добривом для цибулинних квітів та повторно – ще через 10 днів. За цей час цибулина підросте, набере сили і ваги.
  2. До середини травня листя почне жовтіти і відмирати. В цей час полив припиняють. Поступово зелена частина рослини повністю засохне. Сушник відрізають.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні