П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи правда, що гарячий чай рятує від спеки?

Чи правда, що гарячий чай рятує від спеки?

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені підтверджують міф про те, що гарячі напої допоможуть охолонути в спекотний літній день.

Гарячі напої рятують від спеки краще за прохолодні. А отже, жителі середньоазіатських країн мають рацію в тому, воліють у спеку пити гарячий чай.

Вчені з Університету Оттави провели дослідження, під час якого учасники мали провести серію велосипедних заїздів, періодично вживаючи воду різної температури (від 1,5 до 50 градусів). За змінами їхньої температури стежили за допомогою 9 різних термометрів.

Результати дослідження показали, що гаряча рідина допомагає ефективніше боротися з перегрівом. Вона трохи підвищує температуру тіла, але також змушує рясніша потіти, що сприяє його охолодженню.

А як холодні напої? Невже не охолоджують? На думку вчених, холодні рідини охолоджують на мить. Оскільки обсяг холодного напою досить малий в масштабах цілого організму, ефект, що охолоджує, досить скоро зводиться нанівець.

ВАЖЛИВО! Щоб гарячий напій справив охолодну дію, піт обов’язково повинен випаровуватися.

За словами автора дослідження Оллі Джея, в умовах підвищеної вологості та спеки поту може виділятися дуже багато. І якщо він не випаровується, то кружка чаю може виявитися зайвою. Тому, якщо піт просто капає на землю, краще випити холодний напій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні