Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк позбутися колорадського жука на посадках картоплі?

Як позбутися колорадського жука на посадках картоплі?

Этот материал также доступен на русском языке
Колорадський жук – справжня напасть для картоплі. Народні засоби – обприскування картоплі настойками та відварами полину, чистотілу, кульбаби, хвоща, цибулі та часнику, гіркого перцю – дають, на жаль, лише тимчасовий результат, бо шкідник швидко звикає до отрути і не реагує на неї.

Залишається вдаватися до «хімії» чи біологічно активних засобів. Загалом, всі вони поділяються на препарати контактної, системної та біологічної дії. Про це виробник свідчить по упаковці. Слід звертати увагу на діючу речовину. У різних виробників препарати з однією і тією ж дієвою речовиною випускаються під різними найменуваннями.

Так, наприклад, діюча речовина тіаметоксам міститься в препаратах “Актара”, “Доктор”, “Енжіо”.

Імідаклоприд – у препаратах системної дії “Зубр”, “Престиж”, “Корадо”, “Іскра золота”, “Командор”, “Конфідор”, “Танрек”, “Жукомор” та інші.

Циперметрин містять препарати “Інта-Вір”, “Арріво”, “Іскра”, “Кінмікс”, “Таран”, “Ф’юрі”.

Найкращий час для обробки – масова поява личинок. Препарати від колорадського жука контактної дії не вбираються рослиною, не накопичуються у бульбах. Вони діють лише тоді, коли потрапляють на покриви комах.

У дощ та під час поливів змиваються водою. У жуків вони досить швидко викликають звикання. Тому препарати контактної дії щороку необхідно міняти на нові, сучасніші.

Препарати системної дії ефективніші, тривалішого періоду впливу, не змиваються дощем, не викликають звикання шкідника; потрібна мінімальна кількість обробок.

Наприклад, препаратами «Шедевр» та «Престиж» достатньо обробити бульби під час посадки. Найсучасніші препарати системної дії мають діючу речовину імідаклоприду. З такими засобами слід поводитися особливо обережно. Їхня токсична та канцерогенна діюча речовина, проникаючи в рослину, накопичується, зокрема, у бульбах, тому застосовувати системні препарати для ранніх сортів картоплі не можна.

Найбезпечніші засоби – біологічної дії. Вони містять спорові бактерії, що викликають у жуків розлад шлунка та кишечника. Хворі комахи втрачають апетит і за кілька днів гинуть. Препарати біологічної дії не всмоктуються рослинами та не накопичуються у бульбах. Вони нешкідливі для інших корисних комах та людини. Оброблену ними картоплю можна їсти вже через п’ять-сім днів.

До недоліків таких засобів – “Бацикол”, “Бікоп”, “Бітоксибацилін”, “Дендробацилін” – відноситься частота обробок: не менше трьох, у крайньому випадку двох з тижневим інтервалом. Достатньо 40 г препарату на відро води. Обприскувати так, щоб суспензією покрити листя зверху та знизу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як продовжити термін придатності картоплі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні