П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіСкільки заплатять пенсіонеру за вакцинацiю вiд коронавiрусу?

Скільки заплатять пенсіонеру за вакцинацiю вiд коронавiрусу?

Этот материал также доступен на русском языке
 В Україні впроваджують примусову вакцинацію, у списках – працівники, які спілкуються з великою кількістю людей. Непрацюючих пенсіонерів це не стосується.

Від 1000 до 5000 гривень за щеплення від коронавірусу пропонується виділити вакцинованим

Але з огляду на нову хвилю коронавірусу, наявність агресивнішого штаму і вразливість через хронічні захворювання пенсіонерів просять вакцинуватися. Таким чином можна вберегтися від тяжкої форми перебігу захворювання і пригальмувати поширення небезпечного вірусу. До вакцинації долучилася і «Укрпошта». Крім того, пропонується фінансово стимулювати пенсіонерів робити цю процедуру.

Медики поїхали по селах

В Україні проживає близько 11 мільйонів пенсіонерів. І тільки 18% з них зробили два необхідні щеплення. Таку інформацію озвучив головний державний санлікар Ігор Кузін.

Частина людей не поспішає робити щеплення, бо є сумніви і страхи. Інша частина не проти, але через вік або стан здоров’я цим людям важко пересуватися на великі відстані, а поруч можливості зробити щеплення немає. Що робити в такому разі?

Перше – це звернутися до сімейного лікаря. За потреби мобільні бригади, які працюють від центрів первинної медично-санітарної допомоги, можуть приїхати до пацієнта і зробити щеплення вдома.

Друге – зробити щеплення тепер можна в пересувних або тимчасових пунктах вакцинації «Укрпошти». Щоправда, це поки що пілотний проект, який здійснюється за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він працює навіть для віддалених міст і селищ, що важливо для жителів населених пунктів, де немає лікарень і амбулаторій. Працівники мобільної бригади розкажуть про вакцини і дадуть відповідь на всі питання. А щоб зробити щеплення, будуть потрібні лише паспорт та ідентифікаційний код.

До речі, у віддалених районах проживає не багато не мало три мільйони пенсіонерів. І дуже зручно, якщо одночасно можна зробити щеплення і отримати пенсію або газету. Дізнатися про час роботи пересувних і тимчасових пунктів вакцинації «Укрпошти» жителі області можуть в місцевих органах влади. Пройти імунізацію в тимчасових і пересувних пунктах «Укрпошти» можуть не лише люди віком від 60 років, а й усі охочі.

Гроші за щеплення від «корони»: як це може працювати?

Багато хто впевнений, що єдина можливість знизити поширення коронавірусу – вакцинуватися. Але самих переконань, виявляється, недостатньо. Колишній міністр охорони здоров’я Максим Степанов вважає, що стимулювати пенсіонерів потрібно грошима. Він запропонував одноразово видати тисячу гривень пенсіонерам, які вже вакциновані або прийдуть на вакцинацію.

З ним згоден і лікар Євген Комаровський. Він вважає, що пенсіонерам, які отримають обидві дози вакцини, можна виділити винагороду в розмірі п’яти тисяч гривень. Але поки що відгуку від влади на ці пропозиції не було. А даремно. Пенсіонери такий підхід точно б оцінили.

У деяких країнах літніх людей теж заохочують матеріально. Так, цими днями сейм Литви схвалив законопроект, згідно з яким щеплені від коронавірусу пенсіонери віком від 75 років отримають одноразову виплату в розмірі 100 євро. Нещеплені залишаться без доплати. За наявності сертифікату про вакцинацію компенсаційні виплати отримують і російські пенсіонери.

Тільки факт

Понад 13 тисяч людей вакцинувалися в нових пунктах «Укрпошти» з початку проекту.

Корисний телефон

Маломобільні пацієнти можуть викликати бригаду з вакцинації додому через сімейного лікаря або через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я: 0-800-60-20-19 (дзвінки безкоштовні).

 

Фото: Рexels

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу 

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні