П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаКоли треба саджати півонії, аби вони пишно і довго цвіли

Коли треба саджати півонії, аби вони пишно і довго цвіли

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі садівники вважають, що весна - не найкращий час для садіння півоній. Постараюся розповісти вам про різні способи і терміни садіння.

Півонії вражають своєю різноманітністю. Їхній тонкий аромат в пору цвітіння може просто звести з розуму. Напевно, немає таких квітникарів, у яких в палісаднику не росли б ці чудові квіти.

Саджання у контейнер

У цього способу садіння маса переваг. У контейнери півонію можна висаджувати восени, взимку і навесні. В якості контейнера зазвичай використовують горщики місткістю 5-10 л. Важливо дотримуватися нескладної послідовності дій: на дно контейнера укладають дренаж. Контейнер заповнюють живильним ґрунтом, багатим органікою (наприклад, сумішшю чорнозему, торфу і перегною-сипцю в співвідношенні 1: 1: 1).

Найбільш високо розташована брунька відновлення повинна бути на глибині 2-3 см від рівня ґрунту в горщику. Рослина в горщику може перебувати від одного до трьох років. Ви зможете висадити вже квітучу рослину саме в те місце, яке задумали. Завдання – дати рослині можливість вкоренитися. Тому помістіть його в холодний підвал на тривалий період. Чим нижче температура в підвалі, тим краще. Сигналом до закінчення охолодженого вкорінення служить активний ріст стебла. Коли стебло досягне 5-7 см у висоту, перенесіть контейнер на світло. Обов’язково проведіть загартовування молоденького саджанця, притіняйте не менше 7-10 днів і не допускайте протягів. У перший рік прикопайте контейнер в тінистому місці. Догляд звичайний: полив, розпушування або мульчування.

Садіння навесні

Що відбувається з висадженою дільонкою за весняного садіння? Біологічний годинник рослини точний і безвідмовний: навесні в першу чергу йде зростання бруньок заміщення. А оскільки власного коріння, яке постачало б рослині живильні речовини, ще немає, то харчування забезпечується за рахунок бульб. Зростання коренів уповільнене, дається взнаки брак харчування для їхнього розвитку. Не допускайте пересихання ґрунту під кущем півонії Незабаром настає рівновага: зростання стебел зупиняється на тому рівні, який забезпечує коренева система. Розкривши листя, рослина продовжить вегетаційний цикл.

Зазвичай замочують на дві доби у воді (і при осінній посадці теж), а на третю добу – в розчині будь-якого стимулятора з водорозчинними мікроелементами. Щоб сховати рослину від променів палючого пізньою весною і влітку сонця, висадіть дільонку в тінистому місці, а щоб знизити температуру ґрунту, його потрібно підтримувати постійно вологим. Кущу буде достатньо ранкового і вечірнього сонця. Якщо такого місця немає, треба притіняти його агроволокном (можна відрами без дна) в пік сонцестояння. Якщо кущ посаджений в тіні, в середині вересня з грудкою землі перенесіть його на постійне місце. Чи потрібне підживлення? У перший рік мінеральними добривами не користуйтеся. Рослині цілком вистачить того, що закладено в садивну яму. Зазвичай на одну яму достатньо відра перегною. Варто зробити 3-4 позакореневі підживлення мікроелементами з половинною концентрацією. Не допускайте пересихання ґрунту під кущем півонії. Якщо з’явиться бутон – обірвіть. Цвітіння недостатньо розвинених, ледь укорінених рослин неприпустимо.

Осіннє садіння

Найкращий час для садіння півоній в Україні – кінець вересня-жовтень. У нашому регіоні в цей період ще досить тепло: вересень закінчує літо, жовтень відкриває осінь.

Півонії швидко вкорінюються, утворюється велика маса білих тонких корінців, що розвиваються до самої холоднечі. Укорінення триває 7-9 тижнів. З розвитком кореневої системи бруньки відновлення починають рости. Це зростання зупиняють морози. Навесні ріст коренів відновлюється. Ріст пагонів забезпечує нехай ще й слабка, але власна коренева система.

Як правильно зрізати квітки

Півонії знову входять в моду. Чудово виглядають букети з американських гібридів Ред Чарм, Керол, Генрі Боксток. Наприклад, півонії сорту Керол досить великі: квітка близько 25 см в діаметрі, на товстому стеблі довжиною близько 80 см. Навіть з 3-5 півоній вийде шикарний букет! Якщо потрібні квітки для букета, зрізають стебло біля самої основи. Отримуємо для букета – величезну квітку на довгому стеблі, а частина куща, що залишилася незайманою, забезпечує повноцінне цвітіння в наступному сезоні. Щоб отримати великі квітки на молодих 3-5-річних кущах, необхідно обривати половину бутонів, залишаючи найбільші.

Григорій БАХТІН, квітникар. смт Красноріченське, Луганська область.  

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні