П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо не так з моєю пенсією?

Що не так з моєю пенсією?

Этот материал также доступен на русском языке
При призначенні пенсії враховується заробітна плата за всі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії.

«Я на пенсії з 2019 року. Пенсію було призначено в розмірі 1734 гривні. Після низки підвищень я звернувся до Пенсійного фонду по копію розрахунку своєї пенсії. Виявив, що в моїй справі немає відомостей про зарплату за 1982-1987 роки. Я зібрав документи за цей період і звернувся по перерахунок. Після цього пенсія склала 2124 гривні. При нарахуванні пенсії було вибрано три найбільш низькооплачувані роки останнього місця роботи. Прошу допомогти у вирішенні цього питання. Копії документів додаю.

Дмитро Куруч, м. Одеса»

Нагадаємо, що, згідно зі статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», при призначенні пенсії враховується заробітна плата за всі періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців роботи до 30 червня 2000 року.

***

За інформацією Пенсійного фонду, яку ви докладаєте до листа, при призначенні пенсії було враховано зарплату за 1987-1992 роки (за наявною довідкою) і за всі періоди роботи з липня 2000 року до квітня 2014 року включно (за даними персоніфікованого обліку). Після того як ви надали додаткову довідку про зарплату за більш ранні періоди роботи, пенсію перерахували – вибрали оптимальний період зарплати. Для розрахунку взяли дещо вигідніший період – за 1982-1987 роки, додавши також дані за 2000-2014 роки.

В даному разі не цілком зрозуміле ваше запитання. На перший погляд, жодного порушення законодавства ми не вбачаємо.

***

Додатково пояснимо, що, взявши дані за зазначені роки, в Пенсійному фонді визначили індивідуальний коефіцієнт зарплати: розділили вашу зарплату на середню зарплату по країні у відповідні роки (місяці). Потім індивідуальний коефіцієнт зарплати помножили на середню зарплату по Україні за три роки, що передують року призначення пенсії. Тобто у вашому випадку індивідуальний коефіцієнт зарплати множився на середню зарплату по країні за 2016-2018 роки. Ну, а щоб отримати основний розмір пенсії, отримана сума зарплати згодом множиться на коефіцієнт стажу.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні