П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи потрібно стримувати негативні емоції?

Чи потрібно стримувати негативні емоції?

Этот материал также доступен на русском языке
У нашому житті бувають не лише радісні події, а й ситуації, що викликають негативні емоції – неввічлива касирка в магазині або сварка з близькою людиною. Гнів, сум, образа, роздратування...

Всі ці емоції потрібно вміти контролювати, інакше вони можуть порушити душевний спокій і нашкодити здоров’ю. Як правильно чинити у стресовій ситуації? Що радять психологи?

Стримувати емоції чи вихлюпувати?

Ми часто чуємо про те, що негативні емоції згубно впливають на наше здоров’я, тому їх не можна тримати в собі. Однак нещодавно вчені дійшли висновку, що це не найкраще рішення. Навпаки, таким чином можна посилити негатив – додати гасу в вогонь, адже все залежить від темпераменту людини. Але й тамувати в собі емоції теж не вихід – це призводить до накопичення стресу і серйозних проблем зі здоров’ям.

Наприклад, гнів, роздратування й печаль впливають на серцево-судинну і травну системи. У тих, хто сумує або часто чимось незадоволений, удвічі частіше виникає інфаркт. А от жалість до себе призводить до захворювань печінки. Почуття провини або сором підвищує ймовірність розвитку онкологічних або застудних захворювань. Ще одне поширене захворювання при будь-яких негативних емоціях – виразка шлунка. Вона практично неминуча при тривалому стресі.

Як випустити пару за наукою

Що ж рекомендують робити з негативними емоціями психологи? Все просто – проаналізувати свій стан і розібратися, що викликало негатив. Наприклад, якщо продавчиня нахамила в магазині, перш ніж відповісти їй, подумайте, чому вона так вчинила: у неї проблеми в сім’ї, поганий настрій або втома. А далі все за інструкцією.

Крок №1. Заспокойтеся і відволочіться

Щойно помітите у себе прояв будь-яких негативних емоцій, почніть лічити до десятьох. Також зробіть кілька разів глибокий вдих і видих, якщо це не допомагає – виконайте фізичні вправи (побігайте на місці, зробіть підтягування, нахили тощо) або ввімкніть музику. Робіть усе, що може заспокоїти і відволікти – прибирання, готування, прогулянка.

Крок №2. Контролюйте себе, але не тамуйте емоції

Якщо у вас виникли негативні емоції під час розмови або сварки, зробіть паузу, зосередьтеся і дозвольте іншій стороні конфлікту зробити те саме. Інакше ви можете дуже образити одне одного. Правильно сформулюйте і ввічливо поясніть свої претензії. Будь-яку ситуацію потрібно аналізувати і проговорювати.

Крок №3. Жартуйте і пробачайте

Якщо ви дозволите гніву й образам узяти гору, то опинитеся в лабетах негативних емоцій і повною мірою перестанете тішитися життям. Навіть якщо вас образили на вулиці – пробачте і йдіть далі. Ввічливий і незлостивий гумор, жарт або іронічний погляд на власні сподівання також допомагають зняти напругу.

 

Вчимося справлятися з конкретною емоцією

– Образа – уявіть тягар образ вантажем, який фізично заважає і тисне на вас. Уявіть, як ви викидаєте його частинами або цілком. Також можна вдатися до техніки двох стільців: спочатку ви говорите за себе, потім за свого кривдника.

– Відраза щойно відчуєте щось таке, що викликає кепські емоції, подумки спорудіть між собою і об’єктом відрази стіну, що знизить ефект присутності.

– Сором і провина – зізнайтеся собі вголос, що вам соромно, і розберіться з собою: «Так усі вже давно забули, тільки ти не вгамуєшся». Ми тримаємо в пам’яті тільки те, що пов’язано з нами, коли інші люди можуть вже й не пам’ятати про наші вчинки.

– Гнів, роздратування і печаль упоратися з емоціями допомагають розваги: фільми, книжки, прогулянки, будь-які ігри. Також психологи радять вихлюпнути гнів на аркуші паперу (щось написати або намалювати) або побити подушку.

– Смуток – плачте, зі сльозами з організму виходять гормони стресу, які утворюються при перенапруженні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні