П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро стаж роботи і розмір пенсії

Про стаж роботи і розмір пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
У вас при розрахунку пенсії за віком враховується приблизно 31-32 роки стажу. Основний розмір пенсії за віком виходить у такому разі 31-31% від зарплати.

«У жовтні 2020 року мені встановили третю групу інвалідності за зором. Мав на той час 27 років і 9 місяців стажу, з них 23 роки механізаторського. Пенсія 1769 грн. Мені 56 років. Невже я не можу розраховувати на більше? Чи має значення зазначений стаж?

Микола Мироненко, с. Крива Руда, Полтавська обл.»

Додатковий стаж для осіб з інвалідністю

Пенсія за інвалідністю третьої групи призначається у розмірі 50% пенсії за віком. Але розмір такої пенсії в будь-якому разі не може бути нижчий рівня прожиткового мінімуму (до 1 липня – 1769 гривень, з 1 липня – 1854 гривень). Своєю чергою пенсія за віком залежить від кількості стажу та розміру зарплати. При розрахунку пенсії за інвалідністю до стажу додатково беруть іще період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку. Таким чином, у вас при розрахунку пенсії за віком враховується приблизно 31-32 роки стажу. Основний розмір пенсії за віком виходить у такому разі 31-31% від зарплати.

Розміру зарплати ми не знаємо. Але в будь-якому разі при визначенні розміру пенсії за інвалідністю (50% від пенсії за віком) отриману суму ми ділимо навпіл. У результаті сума, очевидно, до 1 липня була менша зазначеного прожиткового мінімуму, тобто менше ніж 1769 гривень. У підсумку до пенсії за інвалідністю встановили ще доплату, щоб загальний розмір пенсії був не нижчий 1769 гривень.

Як сказано вище, з 1 липня розмір прожиткового мінімуму і, відповідно, мінімальної пенсійної виплати збільшується до 1854 гривень. Це означає, що до зазначеного рівня має підрости розмір і вашої пенсії. При переході з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком ситуація може трохи покращитися. Хоча і загальний розмір пенсії за віком може бути близький до мінімального, адже за нинішніми мірками стажу у вас небагато.

Втім, перейти на пенсію за віком у 60 років ви не зможете, якщо стаж залишиться на рівні 27 років. Цього року для виходу на пенсію в 60 років потрібно 28 років стажу. Через 4 роки, коли вам виповниться 60 років, будуть вимагати вже 32 роки стажу. В такому випадку перехід на пенсію за віком буде можливий лише в 63 роки.

Скільки стажу треба для пільгової пенсії?

Про який саме вид стажу механізатора йдеться, ви точно не зазначили. На розмір пенсії такий вид стажу точно не впливає. Але в деяких випадках такий стаж дає право дострокового виходу на пенсію за віком. Наприклад, трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства мають право на пенсію за віком по досягненні 55 років і при стажі на зазначених роботах не менше 20 років.

Але тут теж є проблема з загальною кількістю стажу. Раніше для дострокового виходу на пенсію від трактористів потрібно було всього 25 років загального стажу, з яких 20 років – робота за зазначеною спеціальністю. Але з 2015 року цю планку стали піднімати. Так, з 1 квітня 2019 року по 31 березня 2020 року вимагали вже не менше 27 років 6 місяців загального стажу, з 1 квітня 2020 року по 31 березня 2021 року – не менше 28 років, а з 1 квітня 2021 року вимагають не менше 28 років 6 місяців. Навіть якщо припустити, що у вас є 20 років спеціального стажу, то загального стажу для переходу на дострокову пенсію за віком уже не вистачає.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні