П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПільгова пенсія: як обчислюють коефіцієнт зарплати?

Пільгова пенсія: як обчислюють коефіцієнт зарплати?

Этот материал также доступен на русском языке
Ваш вид пенсії називається «пенсія за віком на пільгових умовах». За роботу за Списком №1 її призначено зі зниженням пенсійного віку, тобто на 10 років раніше.

«Я вийшла на пенсію 1987 року за Списком №1. Працювала в ливарному цеху машиністом електромостового крана на гарячих ділянках. Вийшла на пенсію в 45 років, але завод видав довідку за віком. Через цю довідку Пенсійний фонд не може зробити перерахунок. Чи маю я право на підвищену пільгову пенсію? Копії документів додаю. І ще прошу пояснити: коефіцієнт до 1990 року був 5, а як обчислюють зараз за новими законами? 

Марія Климушина, смт Станиця Луганська, Луганська обл.»

Ваш вид пенсії називається «пенсія за віком на пільгових умовах». За роботу за Списком №1 її призначено зі зниженням пенсійного віку, тобто на 10 років раніше. В цьому і є головна пенсійна пільга, яку дає робота на гарячих ділянках.

Крім того, за кожен повний рік роботи за Списком №1 до стажу додатково зараховується по одному року. Згідно з доданою до листа інформацією з Пенсійного фонду, ваш загальний стаж складає 32 роки і 10 місяців, з яких 12 повних років – за Списком №1. Таким чином, при розрахунку пенсії фактично враховуються 44 роки і 10 місяців. Це дозволяє отримувати пенсію в розмірі 44,83% від зарплати (коефіцієнт стажу 0,44833). Тобто обидві пільги при призначенні вашої пенсії враховано: її призначено достроково і розраховується вона з підвищеним коефіцієнтом стажу. Тому сподіватися якогось додаткового перерахунку за наявний пільговий стаж ви не можете. У вашому випадку доводиться розраховувати тільки на планові підвищення пенсії, які періодично проводяться урядом.

***

Про який саме коефіцієнт ви запитуєте в другому питанні, не зовсім зрозуміло. Ви йшли на пенсію за радянських часів. Відтоді пенсійне законодавство неодноразово змінювалося. Якщо йдеться про зарплату, то, за даними Пенсійного фонду, вам з самого початку взяли для розрахунку дані про зарплату за 1986 рік, тобто за останні 12 місяців перед виходом на пенсію (за дуже старими правилами). Судячи з усього, ця довідка про зарплату враховується досі. Індивідуальний коефіцієнт зарплати за цією довідкою становить 1,22952. Це означає, що ваша зарплата була приблизно на 23% вища, ніж середня зарплата по країні того року. До речі, середня зарплата по країні 1986 року становила 179 карбованців.

***

Щоб визначити індивідуальний коефіцієнт зарплати, вашу зарплату в той час поділили на середню зарплату по країні того року. Можливо, в інші роки ви отримували вищу зарплату або вона була вища порівняно з середньою по країні. Все-таки ви працювали в тяжких умовах у металургії, і така робота мала добре оплачуватися.

Згідно з нинішніми правилами, ті, хто не має стажу після 2000 року, для розрахунку пенсії можуть надати довідку про зарплату за будь-які 5 років поспіль до 2000 року. Якщо є можливість, то рекомендуємо пошукати архівну довідку про зарплату за будь-які інші 5 років роботи поспіль. Або взяти довідку про роботу на заводі за всі роки, а у Пенсійному фонді визначать найвигідніший, оптимальний, період. Це теоретично може збільшити коефіцієнт зарплати бодай трохи, а разом з ним і розмір пенсії.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні