Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаРізнеП’ять фактів про українські конституції

П’ять фактів про українські конституції

Этот материал также доступен на русском языке
У квітні Україна відзначить 307-му річницю появи документа, який називають Конституцією Пилипа Орлика. Ми вирішили розповісти про те, скільки всього конституцій було в Україні, і зібрали цікаві факти, пов'язані з Основним Законом.

ФАКТ ПЕРШИЙ. Зовсім не конституція. Документ, відомий як Конституція Пилипа Орлика, насправді називався «Договори і постанови прав і вольностей військових». Звідки ж взялася «конституція»? Справа в тому, що документ був оприлюднений двома мовами: староукраїнською та латинською, а в латинському варіанті «договори і постанови» перевели як «Pacta et Constitutiones». Однак в будь-якому разі варто відзначити, що це не була конституція в нинішньому розумінні цього слова. По суті це був договір між гетьманом Пилипом Орликом та козацькою старшиною про те, як гетьман керуватиме країною і військом.

ФАКТ ДРУГИЙ. Конституція на пів дня. Українська Центральна Рада 29 квітня 1918 року на своєму засіданні ухвалила Конституцію Української Народної Республіки. Історики стверджують, що це був дуже демократичний і соціально орієнтований документ. Однак чинності він так і не набрав: того ж дня генерал Павло Скоропадський здійснив державний переворот і розпустив Центральну Раду.

ФАКТ ТРЕТІЙ. Радянські конституції. В Радянській Україні Конституція змінювалася чотири рази: в 1919-му, 1929-му, 1937-му і 1978 роках. Цікаво, що остання радянська Конституція якийсь час діяла і в незалежній Україні. Але у зв’язку зі значними змінами в житті країни, до її тексту довелося внести цілих 24 зміни.

ФАКТ ЧЕТВЕРТИЙ. Конституція за добу. Нині чинну Конституцію України парламент обговорював цілу добу без перерв. Після того як Президент Леонід Кучма пригрозив розпустити Верховну Раду, якщо та не ухвалить Основний Закон, депутати вирішили не розходитися, аж поки документ буде ухвалений. За кожну статтю голосували окремо. Деякі положення (наприклад, про державну мову, про автономію Криму і про повноваження Президента) викликали бурхливі дискусії. Проте народним обранцям вдалося досягти компромісу, і 28 червня 1996 року о 9.20 ранку Конституцію нарешті було ухвалено. Завершення роботи депутати відзначили скромним банкетом з цукерками і шампанським.

ФАКТ П’ЯТИЙ. Мінлива Конституція. У грудні 2004 року Верховна Рада внесла зміни до Конституції. Йшлося про те, щоб забрати цілу низку повноважень у Президента і передати їх парламенту. Однак у вересні 2010 року, після обрання главою держави Віктора Януковича, ці зміни були скасовані. А після втечі Януковича в лютому 2014 року депутати знову повернули Конституцію у варіанті 2004 року.

Сергій Іщенко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні