Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНемає даних про зарплату: як обчислюють пенсію чорнобильця?

Немає даних про зарплату: як обчислюють пенсію чорнобильця?

Этот материал также доступен на русском языке
За відсутності довідки про зарплату пенсія за інвалідністю ліквідаторам призначається в мінімальних розмірах.

«Я участик ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, інвалід другої групи, втрата працездатності 80%. При переведенні на пенсію за інвалідністю від мене зажадали довідку про зарплату за час роботи в зоні відчуження. Підприємство, від якого я був відряджений на ліквідацію наслідків аварії, ліквідовано, а архів ташується в Донецьку (окупована територія). Тобто довідки про зарплату я не отримав.

Пенсійний фонд запропонував перерахувати пенсію у твердому розмірі (255% х 1769 грн.). Оскільки інших варіантів у мене не було, я погодився. У газеті «На пенсії» від 11 травня прочитав, що є формула, яка може бути корисна тим, хто зіткнувся зі складнощами при підтвердженні зарплати за роботу в зоні відчуження. Підкажіть, будь ласка, це і є та сама формула «твердого розміру» чи є інша формула розрахунку пенсії саме в моєму випадку?

Володимир Дима, м. Київ»

За відсутності довідки про зарплату пенсія за інвалідністю ліквідаторам призначається в мінімальних розмірах, які прописані в Постанові Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року (в редакції від 1.07.2019 р.). Зокрема, там сказано, що пенсія за інвалідністю другої групи з усіма надбавками у ліквідатора не мусить бути нижчою, ніж 255% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Саме такий розмір пенсії встановлено у вашому випадку: 1769 грн. х 255% = 4510,95 грн., де 1769 гривень – це розмір прожиткового мінімуму, встановлений з 1 грудня 2020 року.

Фото МНС

***

Власне, це не є формулою розрахунку – це всього лише встановлений зазначеною постановою мінімальний розмір пенсії. Окремо в цій же постанові прописано формулу розрахунку пенсії за інвалідністю, яка залежить від розміру зарплати в зоні відчуження і від відсотка втрати працездатності. Додатково прописано формулу, що дозволяє обчислювати пенсію за інвалідністю з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної зарплати на 1 січня відповідного року. Очевидно, що раніше ми писали саме про цю формулу. Але на сьогодні право обчислювати пенсію за цією формулою мають лише ліквідатори з військовослужбовців (відряджені в зону відчуження не від підприємств, а, наприклад, з армії). Хоча в уряді обіцяють цю несправедливість незабаром усунути – поширити дію такої формули на всіх ліквідаторів, які мають групу інвалідності.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні