Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяТрійця - День Святої Трійці, П'ятидесятниця

Трійця – День Святої Трійці, П’ятидесятниця

Этот материал также доступен на русском языке
Дата свята унікальна для кожного року. У 2021 році це 20 червня

Одне з головних християнських свят – День Святої Трійці – відзначається на 50-й день після Великодня. У православ’ї воно належить до дванадесятих свят і прославляє Пресвяту Трійцю. А П’ятидесятницею воно називається тому, що зішестя Святого Духа на апостолів відбулося на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового.

Андрій Рубльов. «Трійця». 1411 або 1425—1427 /wikipedia

Після вознесіння Ісуса Христа настав десятий день: це був п’ятдесятий день після Воскресіння Христового. Всі апостоли разом з Божою Матір’ю, учнями Христовими та іншими вірянами одностайно перебували в одній світлиці в Єрусалимі.

«Раптом зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де перебували учні Христові. І з’явилися вогненні язики і спочили по одному на кожному з них. Всі сповнилися Духа Святого і стали славити Бога різними мовами, яких раніше не знали».

Так Дух Святий, за обітницею Спасителя, зійшов на апостолів у вигляді вогненних язиків, на знак того, що Він дав апостолам здатність і силу для проповіді Христового вчення всім народам; зійшов же у вигляді вогню на знак того, що має силу спалювати гріхи й очищати, освячувати і зігрівати душі.

В Єрусалимі в цей час було багато людей, які прийшли з різних країн на свято. Апостоли вийшли до них і стали проповідувати їхніми рідними мовами воскреслого Христа. Проповідь так подіяла на слухачів, що багато хто увірував і стали питати: «Що ж нам робити?» Петро відповів їм: «Покайтеся і хрестіться в ім’я Ісуса Христа для прощення гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа».

Ті, що увірували в Христа, охоче прийняли хрещення, таких виявилося того дня близько трьох тисяч осіб. Таким чином почало будуватися на землі Царство Боже, тобто Церква Христова.

У це свято в церквах відразу після Божественної літургії здійснюється вечірня на спомин зішестя на святих апостолів Духа Утішителя. Під час цього богослужіння читаються уклінні молитви, про дарування і нам Духа Святого, Духа премудрості, Духа розуму.

Православні християни в цей день прикрашають будинки і храми зеленими гілочками, квітами. Квітучі гілки нагадують про те, що під дією благодаті Божої людські душі розквітають плодами чеснот.

Джерело: calend.ru

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні