Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаХерсонський пенсіонер 50 років займається кролівництвом

Херсонський пенсіонер 50 років займається кролівництвом

Этот материал также доступен на русском языке
Олександр Миколайович Семенченко з с. Широка Балка Білозерського району Херсонської області кролівництвом займається вже 50 років. За освітою ветеринарний лікар, а тому знає про здоров’я вуханів абсолютно все.

Він завжди допоможе порадою, підкаже, що треба зробити, аби кролі були здоровими.

Вакцинування і вітаміни

Від початківців часто можна почути нарікання, що не встиг купить вуханя, а він захворів і помер. В такому випадку Олександр Миколайович завжди радить змінити своє ставлення до кроликів, суворо дотримуватися графіку щеплень, введення до раціону вітамінів. Якщо маленьких кроленят до 4-місяного віку рекомендовано випоювати кожні два тижні кокцидіостатиками, значить так треба і робити. Також навесні у квітні-травні обов’язково треба щепити проти міксоматозу, адже саме у цей час починають літати кровосисні комахи, які є розносниками цієї хвороби. Не варто забувати і про вірусну геморагічну хворобу, вилікувати її досить складно, тому варто проводити профілактичні щеплення, аби у вуханів виробився імунітет.

Що стосується раціону, то Олександр Семенченко малечу радить годувати комбікормом, адже там є необхідні мікроелементи і вітаміни, які допомагають рости і розвиватися.

Найкращий смаколик – сухарі

Дорослих кроликів годує вівсом, ячменем, кукурудзою і хлібом, точніше сухарями. Спеціально купує 2-3 хлібини, нарізає на тонесенькі шматочки і підсушує у духовій шафі.

Звичайно, такі смаколики дає не часто, проте вухані з нетерпінням чекають нової порції, щоб похрустіти. Іноді пригощає своїх вихованців кукурудзяними паличками.

Кролики можуть їсти все, але до нових страв їх треба привчати поступово. Звісно, є продукти, які можуть завдати шкоди, наприклад, капуста, свіжа трава з росою. Хоча Олександр Миколайович пам’ятає, як одного разу, відвідуючи свого колегу, здивувався, що той годує своїх кроликів свіжою капустою. Почав переконувати господаря, що то шкідливо, проте товариш сказав, що до такого раціону його вухані звикли і нічого поганого в цьому немає. Звісно, в жодному разі не можна перегодовувати, лишень невеличкі порції. Проте краще не експериментувати.

Не варто забувати про воду. Вона завжди повинна бути в клітках.

Олександр Семенченко утримував різні породи кроликів, а зараз зупинився на п’ятьох; німецький строкач, французький баран, метелик (бабочка), німецький обер і фландр (бельгійський велетень). До речі, останні дві породи вражають великими розмірами. Це справжні велетні серед кроликів. Щомісяця вони набирають у вазі не менше 1,5 кг, тоді як звичайні породи – всього 300-400 г. Окрасою колекції є кролик Тимко з вагою 9700 г. Вуханю дуже подобається, коли господар гладить його по спинці, не проти він посидіти на руках.

Велетням – спеціальні умови

Частину своїх кроликів Олександр Миколайович тримає у вольєрах, а частину – в клітках у старій 100-літній хатині, яка залишилася йому у спадок, стіни там товсті, до 70 см, тому взимку кроликам не холодно.

Звісно, велетням необхідні спеціальні умови. Підлога має бути дощатою, щоб у кроликів не було пододерматиту. Висота клітки – 1,5 м, просто велетні полюбляють дертися вгору, справжні підкорювачі вершин і в звичайній клітці їм буде тіснувато.

Часто початківці цікавлять, скільки разів на рік можна парувати велетнів, оптимально 3-5 разів, проте Олександр Семенченко вважає, що краще 3 рази на рік, тоді і кролиця має час на відновлення сил, і кролики виростають здоровими. Не варто парувати вуханів в липні-серпні, коли стоїть неймовірна спека. Окремі кролівники «переселяють» своє господарство у підвал, щоб не було жарко, проте краще все ж таки почекати.

Економ-клітка своїми руками

Для тих, хто хоче спробувати зайнятися кролівництвом, але не має бажання чи зайвих коштів для спорудження капітальних кліток, Олександр Миколайович радить змайструвати економ-клітку. Знадобляться 4 дерев’яні піддона, пару десятків цвяхів і найдешевша сітка. Піддони з’єднують між собою і обтягують сіткою. Виходить досить гарна і надійна клітка, яка прослужить не один рік.

Кролики – це не лише дієтичне і смачне м’ясо, це ще й можливість поповнити сімейний бюджет. У 1975 році Олександр Семенченко за рік за допомогою кроликів заробив на нового «москвича». Звичайно, тоді були інші часи, проте той, хто звик працювати, завжди матиме і на хліб, і до хліба. Треба лишень не лінуватися.

 

Нагадаємо, раніше ми розповідали про мешканку Київської області, яка вирощує кроликів-велетнів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні