Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ чому сенс осучаснення пенсії для держслужбовців?

У чому сенс осучаснення пенсії для держслужбовців?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсії держслужбовців давно не індексувалися і не перераховувалися. При цьому звичайні пенсії, розраховані за Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», періодично зростають.

«У жовтні 2017 року, після осучаснення пенсій, мене перевели з пенсії держслужбовця на звичайну пенсію за віком. При переведенні застосували показник середньої зарплати за три роки, що передували 2017 року. Згідно зі статтею 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», при переході з одного виду пенсії на інший застосовується стара зарплата, яка враховувалася при обчисленні попереднього виду пенсії. Я вважаю, що пенсія з жовтня 2017 року – це нова пенсія за віком, розрахована за сучасним законодавством, а не перехід з пенсії держслужбовця на пенсію за віком. Чи маю я рацію? Додаю копію відповіді з Пенсійного фонду. 

Алла Олефір, м. Херсон»

У даному разі про зазначену вами статтю взагалі не йдеться. Спробуємо подивитися на це під іншим кутом. Пенсії держслужбовців давно не індексувалися і не перераховувалися. При цьому звичайні пенсії, розраховані за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», періодично зростають. Після змін норм закону в жовтні 2017 року виявилося, що ваша пенсія держслужбовця стала меншою, ніж звичайна пенсія за віком. Тому у Пенсійному фонді вас автоматично перевели з пенсії держслужбовця на пенсію за віком. Це було передбачено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148-VIII від 3 жовтня 2017 року.

При цьому і ваша пенсія, і всі звичайні пенсії за віком, призначені до 2017 року, з 1 жовтня 2017 року були не переобчислені з урахуванням середньої зарплати по Україні за 2014-2016 роки (3764,40 грн.). В цьому і був сенс виробленого тоді осучаснення. Всі пенсії, призначені у попередні роки з нижчою зарплатою, були перераховані 2017 року з застосуванням вищого показника середньої зарплати – за три попередні роки. З урахуванням такого ж показника 2017 року призначалися всі нові пенсії за віком. 

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні