Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиПільги для чорнобильців та членів їхніх родин

Пільги для чорнобильців та членів їхніх родин

Этот материал также доступен на русском языке
Законодавтством встановлено чотири категорії чорнобильців, і для кожного з них прописано різні пільги та соціальні гарантії.

«Мій покійний чоловік – ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС (було встановлено інвалідність першої групи). Мені видали посвідчення як дружині ліквідатора, де сказано, що я маю право користуватися пільгами. А якими пільгами – невідомо. У мене є і своє посвідчення, оскільки теж маю інвалідність другої групи у зв’язку з аварією на ЧАЕС.

І ще хочу уточнити: всім ліквідаторам давали медаль і за неї доплачували, а чоловікові не дали. Чому?

Вітебська Р.М., м. Овруч, Житомирська обл.»

Все залежить від категорії

У Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 796-XII від 28 лютого 1991 року (редакція від 7.04.2021 р.) визначено різні категорії ліквідаторів (ті, хто безпосередньо брав участь у ліквідації аварії та її наслідків) і потерпілих (ті, хто зазнав радіоактивного опромінення).

Так, законодавством встановлено чотири категорії чорнобильців, і для кожної з них прописано різні пільги та соціальні гарантії. Більше переваг у пільговиків першої та другої категорій. Наприклад, їм надається 50-відсоткова знижка на плату за користування житлово-комунальними послугами (квартирна плата, газ, тепло- і електроенергія, водопостачання та водовідведення) в межах середніх норм споживання, передбачених законом. На таку пільгу мають право і жінки (чоловіки) померлого чорнобильця першої або другої категорії, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Потерпілі в результаті аварії на ЧАЕС і вдови (вдівці) померлих учасників ліквідації аварії, які належать до третьої категорії, теж можуть скористатися 50-відсотковою знижкою на оплату житлово-комунальних послуг. Але лише в тому разі, якщо сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує суми доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (2021 року це 3180 гривень). Якщо дохід сім’ї перевищує 3180 гривень, права на пільгу немає.

 

 

Важливо! Вдова (вдівець) чорнобильця може користуватися пільгами, тільки якщо вона (він) не вступили в інший шлюб.

У своєму листі ви не зазначили категорію, до якої належав ваш чоловік, і не зазначили свій статус, тому докладніше відповісти на ваше запитання складно. За потреби можна знайти Закон № 796-XII в Інтернеті і вивчити статті 20-24, де описано соціальні гарантії за категоріями пільговиків.

Про доплати за особливі заслуги

Що стосується медалей і доплат за них, то це окрема тема. Є Закон «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» № 1767-III від 1 червня 2000 року (в останній редакції від 03.07.2020 р.). Такі пенсії встановлюються особам, які мають значні заслуги у сферах державної, громадської або господарської діяльності та досягнення на ниві науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту тощо.

Вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги є державні нагороди України, зокрема почесні звання, ордени, медалі. Наприклад, пенсія за особливі заслуги встановлюється особам, нагородженим чотирма і більше медалями «За відвагу». Її розмір становить 654,53 гривні (37% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність). До речі, ювілейні медалі, якими щорічно нагороджували чорнобильців, право на доплату за особливі заслуги не дають.

Нагадаємо, що пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до основної пенсії (за віком, за інвалідністю, за втратою годувальника або за вислугу років) і може становити, залежно від категорії, від 20% до 40% прожиткового мінімуму. Непрацездатні члени сім’ї померлого, який мав право на пенсію за особливі заслуги, отримують лише частину такої пенсії:

70% надбавки померлого – на одну людину;
90% надбавки померлого – на двох і більше непрацездатних членів сім’ї.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні