П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаОдеситка успішно вирощує інжир і гранат

Одеситка успішно вирощує інжир і гранат

Этот материал также доступен на русском языке
Для одних дача - це місце, де можна готувати шашлик і насолоджуватися відпочинком, для інших - експериментальна ділянка, де можна спробувати виростити все, що душа забажає. Звичайно, при бажанні можна поєднувати і відпочинок, і роботу. А взагалі дача - це місце, де можна сховатися від міської суєти хоча б на вихідні, що і робить одеситка Ірина Олександрівна Валевська. Її дачну ділянку нагадує ботанічний сад, простіше перерахувати чого там немає, ніж назвати всі рослини, які обробляє дачниця.

Розмножує інжир живцями

В останні роки південь України потерпає від аномальної спеки і посухи, тому більшість одеситів переорієнтуються на вирощування екзотичних рослин, теплі і м’які зими дозволяють обробляти без укриття інжир, гранат, хурму та інші рідкісні рослини.

Знайшов місце на дачній ділянці Ірини Валевської інжир, до речі, ця рослина господиня культивує вже 20 років. Є в саду величезний кущ, який дякує за догляд і турботу смачними жовтими фігами. Назва сорту одеситка не знає, а все тому, що два десятиліття тому фігове дерево тільки починало з’являтися на просторах України та найчастіше сорти розрізняли за кольором плодів.

Молоді рослини Ірина на зиму вкриває, а от дорослі – і так перезимують. Особливих агроприемов садівник не застосовує, інжиру досить поливу і підгодівлі сипцом (коров’ячий перегній), звичайно, вносити добрива потрібно дозовано, інакше смоківниця буде буйно рости і зеленіти, а плодів давати мало.

Займається Ірина Олександрівна і розмноженням інжиру. За словами господині, зробити це не складно, головне, щоб було бажання. Живці нарізає восени, кожен пагін повинен мати 3-4 бруньки. До пророщування зберігає їх або в дверцятах холодильника, або в прохолодному приміщенні. Живці пророщує не в воді, а у вологому тканини. Для цього обмотує нею пагони, залишаючи вільними верхівки, щоб могли дихати, і поміщає в пакет, таким чином створюється вологе середовище. Починати пророщування краще в лютому, але Ірина Валевська проводить цю процедуру, коли є вільний час (в січні і навіть в кінці грудня). Білі корінці з’являються швидко. Після цього живці пересаджують в пластикові стакани об’ємом 0,5 л. Спеціально купує субстрат. Ємності з саджанцями протягом всієї зими і початку весни тримає на балконі при температурі + 12-13оС.

У відкритий грунт пересаджує, коли мине загроза поворотних заморозків. Періодично поливає молоді рослини, щоб вони добре прижилися і пішли в ріст. Восени на ділянці красуються вже великі і зміцнілі кущі інжиру, зростає він швидко.

Гранат Нана плодоносить на вулиці

Є на ділянці і гранат, куща всього два роки, він ще не плодоносив, втім, минулого літа урожаєм порадував кімнатний гранат Нана. Навесні Ірина Олександрівна висадила його в сад, бо в квартирі він дуже погано ріс. У відкритому грунті йому сподобалося, і він дав плоди. На зиму господиня його викопала і пересадила в горщик. Зараз він готується до переїзду на дачу.

Складно уявити дачний або присадибну ділянку без квітів. Дача Ірина Валевської «цвіте» з березня і по грудень. 25 грудня минулого року своїм кольором радувало аянія. Справжня окраса – троянди, хоча всі декоративні рослини Ірина любить однаково. Є безліч сортів з різноманітною забарвленням. Ростуть троянди поруч з виноградом.

Колись давно Ірина прочитала, що таке сусідство дуже добре впливає на рослини, адже троянди – це індикатор. Перші ознаки грибкових хвороб спочатку з’являються на трояндах, а трохи пізніше на винограді. Таким чином можна проводити профілактичні обробки сонячної лози, орієнтуючись на стан троянд.

Картопля Рів’єра – для півдня

Своя картопля завжди смачніше купленої на ринку. Одеситка зазнала не один сорт, поки не спробувала Рів’єру. Вона ідеально підходить для вирощування в південних областях. Дає ранній урожай смачних бульб. Картопля господиня намагається висадити якомога раніше. Обов’язково одну грядку накриває поліетиленовою плівкою і старим ганчір’ям, щоб швидше ласувати молодою картоплею. Решта ростуть в звичайних умовах.

Від південної спеки свій сад, город і квітник рятує за допомогою мульчі і краплинного зрошення. Полив зі шланга не дуже економний, особливо, якщо мова йде про дачних ділянках, де вода – на вагу золота. А крапельна система використовує воду дозовано. Для нарізки мульчі в господарстві є мульчіватор, який подрібнює і гілки, і траву.

Раніше ми розповідали про жінку з міста Тернопіль, яка вирощує найкрасивіші лілії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні