No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаРецепти цілющих настоїв і чаїв з шавлії

Рецепти цілющих настоїв і чаїв з шавлії

Шавлія - корисна рослина, яка допомагає підвищити імунітет, протистояти застудним захворюванням. Проте варто знати, коли краще заготовляти листя та суцвіття для настоїв та чаїв, а ще, правильно їх готувати.

Природа здатна вилікувати від багатьох хвороб, варто лише користуватися її дарами. Чого тільки варта шавлія. Це не рослина, а справжня панацея, яка повинна рости на кожній присадибній ділянці. В попередній публікації я почав знайомити вас з шавлією, сьогодні продовжуємо.

Коли збирати листя

Найбільша цінність шавлії – це її листя. Збирати їх можна і в перший рік садіння. Робити це слід у вересні. Після обривання листя сушать у затінку, на горищі, чи наприклад, у сушарках для фруктів за температури до 40оС.

Але краще збір лікарської сировини здійснювати, починаючи з другого року життя рослини, на початку цвітіння. Тоді можна заготовляти не тільки листя, а й суцвіття. Вже давно відомо, що саме в цей час у рослинах накопичується найбільше корисних речовин.

Використовувати шавлію можна з метою лікування, а також для профілактики.

Є кілька перевірених часом народних рецептів, які з успіхом використовуються вже багато років.

Цілющі настої

Для лікування запалень горла та ротової порожнини можна приготувати настій шавлії. На склянку окропу (250 мл) треба додати 1 стол. ложку подрібнених сухих листочків і настоювати пів години. Таким настоєм полоскати горло чи порожнину рота 4-5 разів на день. Цей настій можна використовувати для лікування запальних процесів шлунково-кишкового тракту. Для цього потрібно взяти 100 мл настою додати 100 мл кип’яченої води і пити 2-3 рази в день.

Для зовнішнього застосування кількість листя збільшують у 2-2,5 рази. І використовують при гнійних ураженнях шкіри, для прискорення загоювання ран.

З профілактичною метою можна вживати чай із шавлії, він дуже запашний і смачний. При цьому на склянку окропу ми використовуємо приблизно 1 ч. ложку подрібненого листя. Хоча в суцвіттях міститься менше корисних речовин ніж в листі, але мені подобається вкинути в чай десяток-півтора квіточок. З профілактичною метою можна вживати і такий чай.

Слід додати що всі вищезгадані напої слід процідити перед вживанням. А для приготування чаю ми використовуємо спеціальні ємності, які запобігають потраплянню в воду шматочків заварки.

Проти коронавірусу

Також хочу поділитися рецептом німецьких вчених. Вони доводять напій до кипіння, а потім, ще настоюють його протягом двох годин за температури 60 градусів.

настій

Це робиться для того, аби якомога більше корисних речовин перейшло з листя в напій. Німецькі вчені вважають, що такий чай можна використовувати для профілактики коронавірусної інфекції.

Збільшувати кількість шавлії у напоях не можна, це може призвести до пошкодження слизових оболонок. Так само не можна вживати шавлію більше 3 місяців поспіль. Крім того у деяких людей можлива алергія. У будь-якому випадку перед використанням шавлії слід проконсультуватися з сімейним лікарем. Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я.

І на останок, звичайно можна придбати вже готову сушену траву в аптеці, але власноруч вирощена, дбайливо доглянута, зібрана власними руками, на мою думку, набагато краще.

Іван ШУЛЬЦ, травознай.

с. Вільховець, Звенигородський район, Черкаська область.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине