No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаОвочівник з Луганщини поділився секретами вирощування першої вітамінної зелені

Овочівник з Луганщини поділився секретами вирощування першої вітамінної зелені

Справжній посланець весни, що відкриває вітамінний конвеєр, - шпинат Утеуша. Навколо ще гола земля, лише де-не-де боязко пробивається перша зелень, тільки-тільки починає цвісти абрикос, а шпинат, дивишся, вже підняв своє листя на півметрову висоту. Ця рослина вирізняється не лише швидким відростанням зеленої маси, але і цілим набором вітамінів (С, А, Е, В1, В6, В12) і мінеральних речовин (натрій, калій, магній, залізо, йод). Рослина багаторічна, дає вітамінну зелень вже на другий рік життя, а на одному місці може рости 10-15 років.

крес-салат

А кому з городників не знайомий крес-салат? Мабуть, це найбільш скоростигла овочева рослина. Його красиві різьблені листочки, які вистилають суцільним килимом грядку, придатні до вживання вже через 10-15 днів після врун. Рослина тіньовитривала, якщо її посадити під кронами плодових дерев, встигне дати урожай перш ніж на них розпуститься листя. Приємний пікантний (з легкою гірчинкою) смак крес-салату помітно оживляє наш бідний весняний раціон. Його листя багаті вуглеводами, каротином, вітамінами С, В1, РР, фолієвою кислотою, солями калію, кальцію, заліза, сірки, міді. Особливо багато в них йоду. Цю особливість рослини часто використовують для заповнення дефіциту йоду в організмі.

Крес-салат можна висівати в кілька строків з проміжком в 15-20 днів і отримувати зелену продукцію протягом тривалого часу. Таким чином вдається вирішити (якщо не повністю, то значною мірою) проблему йододефіциту. Незамінний крес і як вітамінна добавка для молодняку домашньої птиці всіх видів.

редиска

Не уявляємо вітамінної весни без редису. Його появи чекаємо з особливим нетерпінням. Після довгої зими так радують око яскраво-червоні округлі «корінці» і соковите зелене листя. Крім відомих переваг (скоростиглість, хороший смак коренеплодів), у редиски є дуже цінна властивість: вона багата кремнієм. А це означає, що, вживаючи її в їжу, ми ставимо заслін таким неприємним проявам старості, як крихкість кровоносних судин, запори та ін. Сьогодні на вітчизняному ринку з’явилося багато сортів і гібридів редиски, які можна використовувати для отримання ранньої продукції. Особливий інтерес представляють скоростиглі сорти, у яких вегетаційний період від повних врун до технічної стиглості триває 19-31 день. У них їстівні і «вершки» і «корінці». У їжу йде все — білосніжні округлі коренеплоди завбільшки з тенісний м’яч і ніжні неопушені листочки. Вирощувати такі сорти можна як у відкритому, так і в захищеному ґрунті.

Пак-чой

Ще одна овочева радість — китайська капуста пак-чой. Її і капустою не назвеш. Цей азіатський овоч не утворює щільних качанів, росте швидко і не вимагає особливого догляду. Зате за скоростиглістю дасть фору всім своїм побратимам. Знадобиться всього 20-30 днів після висадки розсади, щоб виросли соковиті листочки і черешки. Їх можна використовувати для приготування салатів, борщів, голубців. Дуже товсті білі листові черешки зрізують разом з молодим листям, варять на пару або готують, як листовий салат. Китайську капусту цінують за велику кількість білків, вітамінів, мікроелементів і наявність тартронової кислоти. Вона захищає нас від ожиріння. Очистити організм від шкідливих речовин і значно знизити масу тіла можна, виявляється, не тільки муками голодування, але і за допомогою введення в раціон капусти пак-чой. Вирощують її як розсадним способом (у контейнерах), так і прямим посівом насіння в ґрунт.

укроп

Без кропу не обходиться жодна страва. Його використовують як приправу до салатів, супів, других страв. Важко уявити без кропу молоду картопельку, зварену на початку літа, та й борщ без нього — не борщ, і малосольні, консервовані овочі позбавлені звичного аромату.

Лікувальні властивості кропу відомі з глибокої давнини: він нормалізує перистальтику шлунку, позбавляє від метеоризму, має седативну (заспокійливу) дію. Поціновувачам пряних трав рекомендуємо посіяти також петрушку, кінзу. Не зайвим буде і кервель, який зовні схожий на петрушку. Його тонкий запах нагадує аромат анісу. Фахівці стверджують, що кервель дуже корисний хворим на туберкульоз.

Висівають їх в ґрунт дуже рано, як тільки зійде сніг, на глибину 2-3 см з міжряддями 30-40 см, шпинат Утеуша і листову капусту пак-чой — 50-60 см. Але майте на увазі: ділянку, відведену під зелень, не можна «перевантажувати» азотними добривами, оскільки за короткий період вегетації рослини не встигають витратити азот, що призводить до підвищеного вмісту в них нітратів.

Валентин КАПУСТА.

м. Старобільськ Луганської області.

 

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине